Парламенту рекомендую принять за основу законопроект "О промышленно-финансовых группах"

20.09.2004, 11:25

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту принять за основу правительственный проект закона "О промышленно-финансовых группах". (укр.)

Цим проектом пропонується замінити чинний закон, оскільки, як зазначено у пояснювальній записці до проекту, за час його дії "переважна більшість спроб створити ПФГ.. були невдалими. На сьогодні створено лише одну ПФГ - "Титан".

Уряд вважає, що основними причинами значних труднощів створення зазначених структур є, передусім, обтяжлива процедура створення ПФГ", яка передбачає:

обов'язкову вимогу щодо участі підприємств у реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки, тобто, обмежений дією програми термін існування;

- вимоги до обсягів реалізації кінцевої продукції на другий рік функціонування - 100 мільйонів доларів США;

- обмеження щодо участі в ПФГ лише одного банку.

Проект закону розроблено з метою вдосконалення правового регулювання питань створення, реєстрації, реорганізації та ліквідації промислово-фінансових груп в Україні, перш за все, шляхом спрощення процедури створення промислово-фінансових груп.

Законопроектом передбачається:

- виключення положень щодо обов'язкової участі ПФГ у реалізації державних програм;

- усунення вимог до обсягів реалізації ПФГ;

- введення поряд з транснаціональною ПФГ поняття міждержавної ПФГ, яка створюється на основі міжнародного договору;

- виключення обмеження щодо кількості банків у складі ПФГ.

В законопроекті пропонується визначити міждержавну ПФГ, як транснаціональну ПФГ, що створюється відповідно до міжнародного договору України. Таке визначення, зазначає суб'єкт законодавчої ініціативи, залишатиме можливість створення міждержавних ПФГ шляхом укладання міжурядових чи міжвідомчих угод, які не завжди підлягатимуть ратифікації Верховною Радою України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также