Парламенту предлагают внести изменения в закон "О государственной службе"

25.09.2004, 11:38

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления рекомендует парламенту принять за основу проект Закона о внесении изменений в Закон Украины "О государственной службе" (относительно владения государственным языком). (укр.)

Законопроект спрямовано на внесення змін до порядку прийняття чи обрання на державну службу громадян України та встановлення вимоги щодо обов'язкового володіння та спілкування державною мовою для державних службовців при виконанні ними своїх службових обов'язків.

Зокрема, законопроектом пропонується заборонити обрання або призначення на посаду в державному органі та його апараті осіб, які не володіють державною мовою.

Автор законопроекту народний депутат Степан Хмара вважає, що запропоновані зміни позитивно впливатимуть на розвиток державної мови в Україні, забезпечать реалізацію декларованих Конституцією України положень щодо забезпечення державою всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, допоможуть привести норми чинного законодавства у відповідність до Основного Закону.

За висновком Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, законопроект потребує уточнення стосовно підстави для вирішення питання про володіння кандидатом на відповідну посаду державного службовця українською мовою. Так, достатнім вбачається наявність атестації з мови у документах про освіту і лише за її відсутності кандидат має складати відповідний іспит. В прикінцевих положення законопроекту необхідно доручити Кабінету Міністрів України внести відповідні зміні до низки нормативних актів, що регулюють відповідні правовідносини, зокрема, до Закону України "Про мови в УРСР", оскільки в цьому документі закладена інша норма.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также