Парламенту предлагают поддержать изменения к законам относительно Фонда гарантирования вкладов физических лиц

23.09.2004, 11:45

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту поддержать предложенные Национальным банком Украины изменения к законам Украины относительно Фонда гарантирования вкладов физических лиц. (укр.)

Законопроектом, з метою збільшення фінансових можливостей Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо компенсаційних виплат вкладникам банків, що ліквідовуються, пропонується 80% суми перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами Національного банку за підсумками року, перераховувати до Державного бюджету України на покриття дефіциту бюджету та 20% - до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

На засіданні Комітету наголошувалося, що проект підготовлено Національним банком України з метою сприяння фінансовій стабільності країни та підвищенню рівня захисту найбільш уразливих верств населення від втрати ними своїх грошових заощаджень шляхом збільшення фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за рахунок внесків Національного банку України.

Члени Комітету вважають, що з метою підвищення довіри до банківської системи з боку внутрішнього інвестора в особі населення України необхідно забезпечити ефективне функціонування Фонду. А також збільшення гарантій за вкладами населення до мінімальних стандартів Європейського Союзу. Національний банк України як центральний банк держави, повинен як і інші банки, брати участь у забезпеченні формування коштів Фонду шляхом перерахування частки свого прибутку.

Тому для забезпечення подальшого зростання гарантованого розміру відшкодувань коштів за вкладами, нормами законопроекту й пропонується розширити перелік джерел формування коштів Фонду за рахунок щорічних внесків Національного банку України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также