Готов к первому чтению проект закона о едином социальном взносе

28.09.2004, 12:01

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту принять в первом чтении проект закона "О едином социальном взносе и администрировании сбора и учета единого социального взноса". (укр.)

Цей проект закону внесений народними депутатами Л. Кириченко та В. Хомутинніком.

Законопроектом пропонується запровадити на основі чинних обов'язкових платежів (внесків) до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування єдиний соціальний внесок, та встановити правове регулювання питань його адміністрування та обліку.

Як наголосив народний депутат Віталій Хомутиннік, передбачається, зокрема, формування спеціальних органів державної виконавчої влади - уповноваженого органу у сфері соціального страхування та підпорядкованої йому спеціалізованої розрахункової установи, визначити їх повноваження і функції. Необхідно визначити порядок ведення та використання Реєстру соціального страхування і його складових частин - реєстрів платників внесків та застрахованих осіб, а також індивідуальної карти соціального страхування, що має забезпечувати персоніфікований облік набутих особою прав з усіх видів соціального страхування.

Маємо також, підкреслив В. Хомутиннік, уніфікувати та уточнити порядок й відповідальність щодо сплати внесків загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Прийняття законопроекту обумовлено необхідністю підвищення ефективності роботи фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, в тому числі шляхом більш раціонального використання коштів, що спрямовуються на утримання їх адміністративного апарату. А саме: зосередження функцій, пов'язаних з формуванням страхових коштів, в одному органі та запровадження єдиної для усіх фондів інформаційної бази, що забезпечить прозорість фінансових потоків, підвищить платіжну та звітну дисципліну платників страхових внесків та цільове використання страхових коштів.

На думку авторів, прийняття законопроекту дозволить створити умови для уникнення дублювання страховими фондами функцій, пов'язаних із формуванням страхових коштів: скорочення обсягу роботи, пов'язаної з реєстрацією страхувальників, збором коштів, формуванням та веденням інформаційної системи відомостей про застрахованих осіб, забезпеченням звітності, здійсненням контролю за повнотою та своєчасністю справляння внесків. Водночас зменшення кількості перевірок сплати внесків до цільових страхових фондів, скорочення адміністративних витрат фондів на виконання цих функцій, забезпечення цільового використання страхових коштів шляхом запровадження призначення страхових виплат з даних Державного реєстру соціального страхування тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также