Готов к рассмотрению законопроект "Об идентификации и регистрации животных и маркировании продукции животного происхождения"

29.09.2004, 11:24

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендует парламенту поддержать проект закона "Об идентификации и регистрации животных и маркировании продукции животного происхождения". (укр.)

За словами автора народного депутата Катерини Ващук, підготовка проекту здійснена з метою визначення організаційних та правових засад ідентифікації та реєстрації тварин, маркування продукції тваринного походження, забезпечення її належної якості і безпеки для життя, здоров'я населення і довкілля під час її виробництва, переробки, пакування, зберігання, транспортування та реалізації, а також експорту та імпорту.

Метою його прийняття є поліпшення ситуації, яка склалася в системі виробництва, заготівель та реалізації продукції тваринного походження, запобігання порушень щодо виробництва неякісної продукції, збереження здоров'я населення.

Проектом закону передбачається, що систему органів державного управління у сфері ідентифікації, реєстрації та маркування продукції тваринного походження складають орган центральної виконавчої влади з питань аграрної політики, який забезпечує реалізацію державної політики у цій сфері та його органи на місцях.

Нормативно-методичне забезпечення маркування продукції тваринного походження в межах своїх повноважень здійснюють також спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади у галузі охорони здоров'я, захисту прав споживачів, стандартизації, метрології та сертифікації, ветеринарної медицини та їх органи на місцях.

На засіданні Комітету зазначалося, що сьогодні в Україні відсутній нормативно-правовий акт, який в комплексі визначав би організаційні та правові засади ідентифікації та реєстрації тварин, маркування продукції тваринного походження, забезпечував її належну якість і безпеку для життя, здоров'я населення і довкілля під час виробництва, переробки, пакування, зберігання, транспортування та реалізації а також експорту та імпорту продукції тваринництва.

Фінансування діяльності спеціально уповноважених центральних органів виконавчої влади у сфері ідентифікації, реєстрації тварин та маркування продукції тваринного походження здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України та інших джерел, не заборонених законодавством.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также