Парламенту рекомендуют принять законопроект "О государственном финансировании и целевом долгосрочном кредитовании жилья"

24.09.2004, 12:09

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту принять за основу правительственный проект закона "О государственном финансировании и целевом долгосрочном кредитовании жилья". (укр.)

Законопроектом пропонується встановити організаційно-правові засади державного фінансування та цільового довгострокового кредитування будівництва житла громадянами. Зокрема, передбачені положення щодо напрямків фінансування житлового будівництва за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Введено поняття "соціальне житло", будівництво якого має здійснюватись відповідно до Стандарту соціального житла, що затверджується Кабінетом Міністрів України та вартість якого має визначатись виходячи з опосередкованої вартості спорудження загальної площі житла в розрахунку на один квадратний метр у відповідному регіоні, що визначається щоквартально спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері будівництва та архітектури.

Передбачено, що порядок віднесення громадян до таких, що потребують соціального захисту та забезпечуються соціальним житлом, визначає Кабінет Міністрів України.

Державне фінансування будівництва соціального житла здійснюється за кошти державного та місцевих бюджетів відповідно до показників програм забезпечення житлом визначених категорій громадян, затверджених відповідно Кабінетом Міністрів України, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування.

Для здійснення кредитування на будівництво (придбання) житла громадян України, які мають право на отримання кредитів відповідно до цього закону, але не відносяться до категорій населення, кредитування яких здійснюється існуючими фондами житлового кредитування (Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву та фондами підтримки індивідуального житлового будівництва на селі), проектом передбачена можливість створення Кабінетом Міністрів України в установленому законодавством порядку Державного фонду житлового кредитування.

Під час обговорення законодавчого акту, члени Комітету наголосили на необхідності встановлення чіткого переліку осіб, які забезпечуються соціальним житлом, оскільки запропонована проектом норма є досить загальною. Крім того, пропозиція проекту, якою пропонується доручити Кабінету Міністрів України визначати "порядок віднесення громадян до таких, що потребують соціального захисту та забезпечуються соціальним житлом...", на думку народних депутатів, є не зовсім слушною, оскільки такий порядок допускає можливість внесення частих змін до переліку зазначених осіб, натомість порядок визначення переліку осіб у законі є більш контрольованим.

Йшлося й про те, що із тексту законопроекту неясно, за якими критеріями визначатимуть осіб, які можуть отримати кредити за рахунок бюджету або яким має надаватися соціальне житло, враховуючи обмеженість бюджетних коштів, що спрямовуватимуться на ці програми. Потребує також конкретизації правовий статус Державного фонду житлового кредитування.

Комітет ухвалив рішення при підготовці цього проекту до другого читання врахувати положення аналогічного проекту, внесеного народними депутатами К. Самойлик і О. Петровим.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также