Новый законопроект предлагает освободить от налогобложения проценты по банковским вкладам

21.09.2004, 10:53

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту принять в целом проект закона о внесении изменений в Закон "О налоге на доходы физических лиц" (относительно налогообложения процентов по банковским вкладам). (укр.)

Законопроектом пропонується звільнити від оподаткування доходи фізичних осіб, отримані у вигляді нарахованих процентів за банківськими вкладами (депозитами) та ощадними (депозитними) сертифікатами.

Згідно нормам чинного закону, відсотки громадян по депозитам і відсотковий чи дисконтний дохід з ощадних сертифікатів з 2004 року обкладаються 5% податком.

За словами одного з авторів проекту народного депутата А. Семиноги, за даними Нацбанку України середньозважена річна ставка за строковими депозитами населення у національній валюті в порівнянні з 2000 роком у серпні 2003 року зменшилася вдвічі - із 31,4% в 2000 році до 15,6% в серпні 2003 року. Очікуваними наслідками впровадження вищезгаданого податку є зменшення надходжень від вкладників, зменшення довіри вкладників до банків, негативний вплив на стабільність банківської системи України.

На його думку, запровадження такого податку є передчасним для країн з перехідною економікою, до яких, безперечно, належить Україна. Тому й пропонується повернути старі механізми відносин банк-вкладник, скасувавши не існуючий до цього року податок на нараховані проценти за банківськими вкладами (депозитами) та ощадні (депозитні) сертифікати.

А також повернути інвестиційну привабливість банків і довіру вкладників до них, запобігти ситуації, коли держава втрачатиме більше від недоотримання податку на прибуток внаслідок скорочення кредитних ресурсів і обсягів кредитування, аніж отримувати зиск у вигляді податку на доходи від депозитів.

Комітет, підтримуючи в цілому ідею законопроекту, пропонує парламенту підтримати норму, що дія цієї статті в чинному Законі України "Про податок з доходів фізичних осіб" вступає в дію не з 1 січня 2005 року, а з 1 січня 2010 року.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также