Парламент рассмотрит вопрос о ввозе тростникового сахара

11.03.2001, 11:35

Верховная Рада Украины планирует 21 марта рассмотреть законопроект "О ввозе в Украину сахара-сырца тростникового в 2001 году". (укр.)

Документом, зокрема, передбачається установити квоту на ввезення в Україну тростинного цукру-сирцю в розмірі 450 тис. тонн за умови сплати ввізного мита на рівні 1% митної вартості, але не менше 5 євро за тонну (діюча ставка мита становить 50% митної вартості, але не менше 300 євро за тонну).

Як вважає автор законопроекту, народний депутат Василь Цушко, ці заходи дозволять уникнути імпортування в Україну готового тростинного цукру, обсяги якого в 2000 році склали близько 35-37 тис. тонн, і завантажити вітчизняні переробні підприємства. Крім цього, вважає народний депутат, надходження до бюджету від податку на прибуток та ПДВ від реалізації цукру, виробленого з імпортованого сирцю, становитимуть близько 20 млн. грн.

В той же час заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Юхновський висловив переконання, що пільговий імпорт в Україну цукру-сирцю вкрай негативно вплине на підприємства вітчизняної бурякоцукрової галузі, поставивши під загрозу існування більш як 2 млн. робочих місць в бурякосіючих підприємствах.

За його словами, в Україні зараз цілком достатньо цукру для покриття потреб внутрішнього ринку. Науково розрахована норма споживання цукру, наголосив О. Юхновський, становить для України близько 30 кг на душу населення щорічно. Кількість же цукру, виробленого з цукрових буряків урожаю 2000 року, оцінюється в обсязі 1,6 млн. тонн, що на 100 тис. тонн більше, ніж обсяг споживання, розрахований за вищенаведеною нормою. Крім цього, повідомив народний депутат, на внутрішньому ринку досі існують залишки цукру, завезеного в минулому році за пільговою схемою, аналогічною пропонованій нинішнім законопроектом. Ці залишки, за словами О. Юхновського, сягають 150 тис. тонн. Народний депутат також зазначив, що, за його даними, близько 300 тис. тонн цукру, виданого в рахунок натуроплати, знаходиться зараз у населення.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також