Готов законопроект "О государственных гарантиях сбережений граждан Украины"

28.03.2001, 10:47

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении законопроект о внесении изменений в Закон Украины "О государственных гарантиях сбережений граждан Украины". (укр.)

Автори законопроекту народні депутати Іван Ткаленко та Сергій Матвієнков пропонують запровадити механізм часткового повернення заощаджень (від 100% до 20% в залежності від суми вкладу) певним категоріям громадян протягом п'яти років. Такий механізм, вважають вони, надасть можливість поступово повернути всі вклади громадянам, котрі не мають певних вікових та інших переваг при отриманні проіндексованих грошових заощаджень.

Автори законодавчої ініціативи звертають увагу, що такі переваги сьогодні надані громадянам, які досягли 80-річного віку і старшим, тоді як значна частина населення не має змоги навіть в майбутньому розраховувати на повернення своїх заощаджень.

Механізм повернення заощаджень, пропонований в законопроекті, передбачає диференційований підхід в залежності від суми вкладу: до 1000 грн. - 100%; від 1001 грн. до 2000 грн. - 80%; від 2001 грн. до 3000 грн. - 60%, від 3001 грн. до 5000 грн. - 40%; більше 5000 грн. - 20%. Щоб одержати заощадження, вкладники повинні будуть отримати дозвіл в державній податковій адміністрації за місцем проживання на відкриття спеціального рахунку в установах Ощадного банку України, після чого перерахувати всі належні їм грошові заощадження, що внесені на рахунки в установах Ощадного банку України станом на 1 січня 1992 року, на один спеціальний рахунок. Це дасть можливість скоротити кількість рахунків, а також провести своєрідну ревізію всіх вкладників на їх наявність в Україні.

Щоб зацікавити громадян в проведенні саме такого механізму, автори законопроекту передбачають щорічно повертати не більше 20% суми вкладу, з них 10% - готівкою, 10% - на погашення заборгованості чи сплату житлово-комунальних послуг в безготівковій формі. Таке повернення буде здійснюватися протягом п'яти років тільки з одного спеціального рахунку і тільки одній фізичній особі.

Ідею, покладену в основу механізму повернення заощаджень громадян, запропоновану народними депутатами І. Ткаленком і С. Матвієнковим, підтримало в цілому Головне науково-експертне управління. При цьому звернуто увагу на обставини, які заважатимуть реалізації запропонованого механізму. Експерти зазначають, що автори законопроекту не наводять розрахунок суми, яку необхідно буде виплачувати щорічно. За розрахунками Головного науково-експертного управління, ця сума повинна скласти близько 10 млрд. грн. (при середньому розмірі вкладу - 1242,8 грн. і за умови повернення 80% вкладів протягом п'яти років), що становить 23,9% Державного бюджету на 2001 рік. Навіть за умови скорочення вкладів втричі і створення єдиних спеціальних рахунків сума щорічних виплат, зазначає Головне науково-експертне управління, повинна скласти 3,8 млрд. грн. А тому запровадження такого механізму в нинішніх економічних умовах експерти вважають економічно необгрунтованим.

Несправедливим на думку Головного науково-експертного управління є положення, згідно з яким законопроект не передбачає застосування механізму до тих категорій вкладників, які ввійшли до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України. Це - переважно малозабезпечені, і заощадження таким вкладникам можуть бути повернуті у менших розмірах, ніж передбачено запропонованим механізмом.

Експерти також вважають, що законопроект потребує редакційного уточнення в частині узгодження механізму розрахунку сум заощаджень, які повертаються.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також