Внесены изменения в "Кодекс законов о труде"

29.03.2001, 10:52

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять за основу законопроект о внесении изменений к "Кодексу законов о труде Украины". (укр.)

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 225 "Строки звернення до комісії по трудових спорах та порядок прийняття заяв працівника" та 233 "Строки звернення до районного (міського) суду за вирішенням трудових спорів" "Кодексу законів про працю України".

Автор законопроекту пропонує вилучити положення про термін звертання до суду для вирішення трудового спору, коли мова йде про затримку виплати або безпідставне зменшення заробітної плати працівників на підприємствах, установах чи організаціях будь-яких форм власності і не обмежувати будь-яким терміном право працівників на звертання.

Чинні статті передбачають тримісячний термін вирішення трудового спору починаючи з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

За словами автора законопроекту, внесення змін до ст.ст. 225 і 233 "Кодексу законів про працю України" базується на основі численних звернень громадян, керівників організацій та органів місцевого самоврядування. На думку В. Моісеєнка, чинні статті Кодексу законів про працю України "підтримують повне свавілля власника або уповноваженого ним органу і приводять до абсурдної ситуації, коли кожного громадянина можуть безкарно пограбувати".

Запропоновані зміни, зазначив В. Моісеєнко, спрямовані на матеріальну підтримку працівників, яким підприємства, установи чи організації затримують виплату заробітної плати.

Підтримавши законопроект народного депутата в цілому, Головне науково-експертне управління Верховної Ради звернуло увагу на те, що законодавча пропозиція не вирішує порушеного питання у випадку визнання підприємства банкрутом та його ліквідації. За висновком управління, вимоги за зобов'язанням боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури, яка не повинна перевищувати дванадцяти місяців. У зв'язку з цим вимоги, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед його працівниками, задовольняються лише у другу чергу.

Комітет з питань соціальної політики та праці також рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу урядовий законопроект про внесення змін до "Кодексу законів про працю України" щодо відпусток, крім статей 79 і 84 Кодексу.

Законопроект передбачає надати власнику або уповноваженому ним органу право надавати відпустки без збереження заробітної плати або з частковим її збереженням на термін більше 15 календарних днів. Однак, зазначається в законопроекті, з метою недопущення зловживання керівництвом підприємств цим правом воно обов'язково повинно бути закріплено у колективному договорі, а спочатку - попередньо погоджене з профспілковим комітетом чи іншим уповноваженим на представництво трудового колективу органом, а у разі відсутності такого органу - представниками трудящих, обраними і уповноваженими трудовим колективом.

Введення цієї норми, на думку авторів урядового законопроекту, поліпшить роботу підприємств, установ та організацій, які не в змозі ефективно господарювати в нинішніх умовах через вимушені простої підприємств.

Прийняття зазначених змін та доповнень, зазначається в пояснювальній записці, не призведе до ще більшого занепаду вітчизняного товаровиробника, що з незалежних від нього причин вимушений тимчасово зупиняти виробничий процес через перебої з поставками електроенергії, газу та інші об'єктивні обставини. На відміну від ситуації, яка склалася, підприємства не будуть змушені звільняти своїх працівників через неможливість надати їм відпустки без збереження заробітної плати у разі тимчасового простою підприємства.

Запропоновані зміни, вважає Кабінет Міністрів, нададуть власнику або уповноваженому ним органу та працівникові самостійно вирішувати ці питання, не призведуть до масової плинності кадрів на підприємствах у разі їх тимчасового простою та до збільшення обсягів безробіття і сприятимуть зменшенню соціальної напруженості.

Рекомендуючи Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до "Кодексу законів про працю України" щодо відпусток, Комітет з питань соціальної політики та праці разом з тим звертає увагу Кабінету Міністрів на неправомірність дій щодо неузгодження документа з профспілковими об'єднаннями України, що є порушенням принципів соціального партнерства, статті 21 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", а також пункту 4.1 Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів і Конфедерацією роботодавців України та профспілковими об'єднаннями України на 1999-2000 роки.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також