Одобрен законопроект о социальной защите граждан, пострадавших при Чернобыльской катастрофе

27.03.2001, 11:29

Комитет по вопросам охраны здоровья, материнства и детства на своем заседании поддержал законопроект "О внесении изменений и дополнений к Закону Украины "О статусе и социальной защите граждан, которые пострадали в результате Чернобыльской катастрофы". (укр.)

Законопроектом пропонується надавати соціальні гарантії неповнолітнім дітям, батьки яких отримали підвищені дози опромінення не лише під час ліквідації Чорнобильської катастрофи, а і в інших випадках. Зазначений документ з рекомендацією подати його на перше читання направлено до профільного Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Автор зазначає, що у 1992 році Кабінет Міністрів своєю постановою врегулював питання віднесення громадян, які брали участь у ліквідації інших, крім аварії на ЧАЕС, ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, виробництві ядерної зброї або потерпіли від інших обставин радіаційного опромінювання до відповідної категорії осіб, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи. Однак, неповнолітні діти цієї категорії громадян, які народилися після участі батька або матері у вищезгаданих роботах, до цього часу не користуються соціальними пільгами, які надано неповнолітнім дітям учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

З метою встановлення соціальної справедливості щодо неповнолітніх дітей цієї категорії потерпілих громадян, автор пропонує у Законі доповнити статтю 12, що встановлює причинний зв'язок між захворюванням, пов'язаним з Чорнобильською катастрофою, положенням, яке визначатиме, що такими є народжені від одного чи обох батьків-учасників ліквідації наслідків інших ядерних аварій, військових навчань, випробувань із застосуванням ядерної зброї, або потерпілих за інших обставин від радіаційного опромінювання. Також пропонується до групи дітей, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи (стаття 27), зарахувати дітей, які народилися від одного з батьків, які постраждали під час вище перелічених обставин і отримали підвищені дози радіаційного опромінювання.

Відповідно до розрахункових даних Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків ЧАЕС, сума витрат на надання пільг і компенсацій даній категорії постраждалих дітей становитиме 2,5 млн. грн. на рік.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також