Парламентарии работают над законом "О политических партиях в Украине"

12.03.2001, 11:23

Временная специальная комиссия Верховной Рады Украины по вопросам доработки законодательных актов в сфере политико-правовой и административной реформы в Украине приняла решение подготовить к следующему заседанию Комиссии 16 марта сравнительную таблицу, в которой будут учтены предложения к закону "О политических партиях в Украине" Президента, народных депутатов, депутатских фракций и групп. (укр.)

Голова робочої групи з опрацювання Закону про політичні партії, секретар Комітету з питань правової політики Олександр Лавринович поінформував, що протягом двох тижнів парламентські фракції і групи проводили консультації щодо порядку подальшої роботи над законом і внесли на розгляд робочої групи письмові пропозиції до документа. Він нагадав, що після того як закон про політичні партії було прийнято парламентом 21 грудня 1999 року, Президент направив документ зі своїми пропозиціями на повторний розгляд Верховної Ради. Розглянувши 16 березня 2000 року пропозиції глави держави до Закону "Про політичні партії в Україні", народні депутати відхилили їх і подолали вето Президента. 12 квітня 2000 року глава держави знову повернув закон до парламенту зі своїми пропозиціями.

О. Лавринович у виступі на засіданні Комісії зазначив, що зважаючи на суспільну необхідність прийняття закону про політичні партії та з метою "вирішення правової колізії", яка виникла в ході прийняття цього документа, було запропоновано два варіанти подальшого його проходження в парламенті. Згідно з першим, пропонувалося без доопрацювання - знову подати закон на підпис Президента. Друга пропозиція, за яку в ході консультацій висловилися представники переважної більшості депутатських груп і фракцій парламенту, передбачала повернення до розгляду Верховною Радою нової редакції закону, в якій були б враховані пропозиції Президента та народних депутатів.

В ході дискусії більшість членів Комісії відзначили недосконалість прийнятого наприкінці 1999 року Закону про політичні партії. Зокрема, член фракції КПУ Георгій Крючков зазначив, що прийнятий закон "зводить роль партій лише до парламентської діяльності і не виписує їхню суспільну роль". Він також погодився із зауваженням Президента до прийнятого закону щодо необхідності унормування діяльності опозиції. Представник фракції УНР Валерій Асадчев зауважив, що введення в дію зазначеного закону у нинішньому вигляді спричинило б суттєві проблеми в діяльності партій.

В ході засідання Комісія, переважною кількістю голосів, ухвалила рішення винести на повторний розгляд Верховної Ради доопрацьований "Закон про політичні партії в Україні" у вигляді порівняльної таблиці з урахуванням пропозицій Президента, пропозицій членів Комісії, пропозицій народних депутатів та експертів.

На засіданні Комісії у вівторок було вирішено, що пропозиції до закону від парламентських фракцій і груп прийматимуться до 13 березня з тим, щоб до наступного засідання, що планується на 16 березня, розглянути їх узагальненими у порівняльній таблиці.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також