Битва за место под подсолнечником

14.03.2001, 11:22

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений на своем заседании поддержал проект закона об уменьшении сезонной экспортной пошлины на семена подсолнечника с 23% до 17%. Документ планируется уже на этой неделе рассмотреть на сессии парламента. (укр.)

Передмова до події така. До запровадження вивізного мита левова частка вирощеної на вітчизняних ланах найліквіднішої культури перероблялася за кордоном, даючи роботу тамтешнім виробникам. Виготовлена за межами країни олія, як не дивно, заповнювала потім полиці наших магазинів. Програвали і вітчизняні переробні підприємства, бо їх щороку лихоманило через брак сировини.

Встановлення позаторік 23-відсоткового експортного мита створило умови, за яких вигідніше переробляти соняшник на вітчизняних потужностях, аніж експортувати. Більшість депутатів аграрного комітету переконує, що такий крок привніс в економіку лише позитив. На підтвердження наводять соняшникову арифметику. Обсяги переробки насіння збільшилися на 67%. Відповідно зросла і кількість виробленого на наших підприємствах мила, маргарину, майонезу. Це - додаткові робочі місця, зарплати, надходження до бюджету, Пенсійного фонду... Очевидна вигода і для споживача олії. Ціни на неї були стабільні, без сезонних коливань. А головне - Україна перестала бути в цій галузі сировинним додатком, замість соняшнику почала продавати за кордон олію. Іноземці купують її охоче. У 2000 році її експортовано у 2,3 рази більше, ніж у 1999 році. Здавалося б, коли так, навіщо шукати від добра добра, змінюючи правила гри?

Справа в тому, що ворогів запроваджених перепон на шляху перетікання найліквіднішої культури за кордон немало. Скасування всіляких обмежень вимагають деякі підприємницькі структури. Свого часу за рахунок експортних операцій трейдери мали до $100 зиску на кожній тонні вивезеного соняшнику. Остаточного скасування мита вимагають міжнародні фінансові структури. Вони називають таке регулювання втручанням держави у ринкові відносини. Насправді ж Захід, схоже, зацікавлений у завантаженні нашим насінням своїх переробних потужностей. Так, країни ЄС переробляють його на 60% більше, ніж вирощують. При цьому жорстко регулюють площі під соняшником, бо ця культура дуже виснажує грунт. І це вони не трактують як втручання держави у ринок!

Текст аналітичної довідки до проекту закону місцями нагадує фронтові зведення часів Великої Вітчизняної. Коли диктор скорботним голосом сповіщав про те, що "внаслідок важких кровопролитних боїв..." - і далі перераховував населені пункти, які довелося залишити. "Враховуючи ускладнення у відносинах з міжнародними фінансовими організаціями через встановлення вивізного експортного мита, - йдеться у пропонованому документі, - незважаючи на позитивні результати для економіки України, можливе зменшення ставки мита". До 17%, вирішили на засіданні комітету. Але поступки, на які пішли народні депутати, навряд чи задовольнять іноземного інвестора. Адже МВФ вимагає повного скасування мита. Там рахувати вміють. Усе.
Галина Квітка.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також