Профессиональные заболевания на учете

15.03.2001, 10:37

Достаточно высокий уровень профессиональной заболеваемости в Украине стал причиной появления постановления Кабинета Министров, которым утвержден перечень профессиональных заболеваний. (укр.)

В чому особливості цього документа, запитують читачі?

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, розроблено його з метою виконання Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" і аналогічної постанови Кабміну N74 від 17.01. минулого року. Основне завдання цієї постанови - уніфікація діагностики професійних захворювань, спрямованої на удосконалення організації медичної допомоги працюючому населенню, яке є основним цільовим контингентом для реалізації політики охорони здоров'я як на міжнародному, так і національному рівнях.

На тлі складної соціально-демографічної та економічної ситуації, зростаючої реструктуризації економіки країни, при неухильному зменшенні кількості працюючих у державному секторі, погіршенні медичного обслуговування працюючого населення, починаючи з 1994-1995 років намітилась стійка тенденція до зниження вказаних показників. Так, у 1999 році, порівняно з попереднім, показник професійної захворюваності зменшився з 1,8 до 1,2, а рівень первинної інвалідності внаслідок професійної патології - з 1,6 до 1,1 на 10 тис. працюючих. Але ці цифри не відображають реального стану професійного захворювання, а свідчать лише про низьке виявлення таких хвороб, зокрема, на ранніх стадіях патологічного процесу. Більшість хворих, у яких вперше встановлюється діагноз професійного захворювання, становлять особи, які звертаються до лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я, а не виявляються медичними працівниками під час періодичних оглядів.

Враховуючи велике соціальне значення рішень, які приймаються лікарями при встановленні причинного зв'язку захворювання з умовами праці, названа постанова спрямована на удосконалення діагностики, лікування, реабілітації та обліку професійних захворювань. У переліку найшли відображення захворювання, що виникають під впливом хімічних та фізичних факторів, таких, як іонізуючі та лазерні випромінювання, вібрація, шум тощо, промислові аерозолі, перевантаження та перенапруження окремих органів і систем, біологічні фактори, алергічні захворювання, злоякісні новоутворення.

Впровадження постанови передбачає удосконалення діагностики професійних захворювань, поліпшення показників виявлення вказаних захворювань на ранніх стадіях розвитку. Виконання власниками рекомендацій щодо медичної реабілітації та працевлаштування виявлених хворих дасть змогу зменшити рівень первинної інвалідності внаслідок професійних захворювань та сприятиме збереженню трудового потенціалу країни.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також