Новая редакция Закона "О рекламе" готова к рассмотрению

16.03.2001, 10:48

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам свободы слова и информации, рассмотрев новую редакцию изменений и дополнений к Закону Украины "О рекламе", принял решение рекомендовать парламенту рассмотреть указанный законопроект в повторном первом чтении с учетом поступивших замечаний и предложений. (укр.)

Новою редакцією законопроекту про зміни і доповнення до Закону України "Про рекламу", який буде винесений на повторне перше читання, запропоновано: пільги для навчальних, медичних і культурних установ та організацій інвалідів щодо надання реклами; заборону трансляції реклами продукції нерезидентів України; шляхи вирішення проблеми реклами на транспорті. У документі викладається в новій редакції стаття щодо реклами лікарських засобів, якою передбачається зняти регулювання реклами ліків з боку Міністерства охорони здоров`я, уточнюється поняття соціальної реклами.

Разом з тим профільний Комітет відхилив пропозиції народних депутатів (О. Мельникова, С. Подгорного та Ю. Сахана) до нової редакції закону (подані після 12 липня 2000 року) щодо заборони реклами алкогольних напоїв та тютюну. Депутати пропонували вилучити з чинного Закону ст. 21 "Реклама тютюнових виробів та алкогольних напоїв", а також заборонити рекламу алкогольних напоїв і тютюнових виробів засобами зовнішньої реклами та будь-якими іншими. Комітет вважає таку пропозицію передчасною і наголошує, що закладені в діючому законопроекті обмеження на рекламування алкоголю й тютюну є достатніми і підсилити їх буде доречно лише після досягнення економічної стабілізації.

Також Комітет відхилив пропозицію народного депутата Юрія Костенка щодо збереження і розширення права контролю за дотриманням законодавства про рекламу з боку Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення. З цією метою пропонується створити у складі Держкомітету та регіональних управлінь у справах преси та інформації відповідних інспекцій та надання їм прав накладання штрафів на порушників. Комітет зауважує, що ці органи мають достатньо прав контролю, якими не користуються. А робоча група з підготовки законопроекту зазначає, що на сьогодні контроль за рекламою здійснює Держстандарт (до нього перейшли функції Держспоживзахисту) і Антимонопольний комітет, а крім того - Рада з питань координації діяльності в галузі реклами при Кабінеті Міністрів та об'єднання громадян і підприємств у цій сфері. Комітет наголошує, що така система здійснення контролю відповідає світовим тенденціям поступового переходу рекламної діяльності до саморегулювання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також