В повестке дня - закон о выборах и изменения в Конституцию

20.03.2001, 12:08

На пленарную неделю 20-23 марта Верховная Рада Украины планирует вынести на рассмотрение 120 вопросов. (укр.)

Погоджувальна рада голів комітетів і фракцій вирішила розглянути у вівторок низку документів економічного змісту. Зокрема, законопроекти про Фонд державного майна; про легалізацію доходів фізичних осіб, з яких не сплачено податки; про спеціальну економічну зону "Закарпаття", про порядок ввезення в Україну хмелесировини у 2001 році. 21 березня пропонується винести проект закону про Кабінет Міністрів України у першому читанні, законопроекти про реструктуризацію сум заборгованості між бюджетами усіх рівнів за взаємними розрахунками і бюджетними позичками за 1994-1999 роки; проекти законів про програму державної підтримки і розвитку місцевого самоврядування; про боротьбу із захворюванням на туберкульоз, про основні засади енергетичної політики України тощо.

У день голосування - четвер, 22 березня - депутати визначатимуться щодо нової редакції закону про вибори до парламенту за пропорційною системою, який повернувся до ВР із зауваженнями Президента. Цього ж дня парламент голосуватиме за направлення на висновок до Конституційного Суду двох проектів змін до Конституції України. Один з них, запропонований депутатами А. Матвієнком, О. Морозом, П. Симоненком та іншими, передбачає перехід до парламентсько-президентської форми правління в Україні. Другий законопроект - про дострокове припинення повноважень народних депутатів України, обраних за партійними списками, у разі їх переходу до іншої фракції. Цього ж дня депутати прийматимуть рішення з раніше обговорених питань, зокрема постанову про звіт Нацради з питань телебачення і радіомовлення за 2000 рік, про реалізацію Кабміном заходів, пов'язаних із закриттям ЧАЕС. На четвер також включено питання про створення тимчасової комісії ВР з розслідування обставин побиття народного депутата Валентини Семенюк, яке не було підтримане минулого тижня. На голосування буде внесено проекти Бюджетного, Цивільного та Кримінального кодексів.

26-30 березня народні депутати працюватимуть у виборчих округах.

На погоджувальній раді парламентарії також порушили питання про відставку міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. Однак, як повідомив в інтерв'ю журналістам Перший заступник Голови Верховної Ради Віктор Медведчук, поки що офіційної інформації про відставку Ю. Кравченка немає. "У суботу я був на роботі, і мені зателефонували декілька чоловік, у тому числі з Кабінету Міністрів, і сказали, що в нас новий міністр внутрішніх справ, - зауважив В. Медведчук. - У вихідні я розмовляв з Президентом України, однак він не підтвердив, що підписано такий указ". Водночас голова Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Юрій Кармазін стверджував, що такий указ уже є, і його невдовзі буде оприлюднено через ЗМІ. Ю. Кармазін також вважає, що цього чи наступного тижня, можливо, ми дізнаємося прізвище і нового Генерального прокурора України чи виконувача його обов'язків. Скоріше усього, вважає Юрій Кармазін, новим міністром внутрішніх справ буде Юрій Смирнов, начальник головного управління МВС у Києві.

Обговорювалась на погоджувальній раді й угода про спільну відповідальність між урядом і парламентом. Перший заступник Голови ВР В. Медведчук назвав дивною позицію Прем'єр-міністра Віктора Ющенка про те, що жодних попередніх кадрових домовленостей бути не може. Прийнятий за основу проект угоди, запропонований фракціями обох Рухів і "Реформи-Конгрес", якраз і передбачає принцип коаліційного уряду та спільне узгодження кандидатур на посади в центральних і регіональних органах влади.
Юліана Шевчук.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також