В парламенте готовится законопроект о долгосрочном кредитовании строительства жилья

22.03.2001, 11:54

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта и связи и Комитет Верховной Рады по вопросам финансов и банковской деятельности одобрили решение разработать и внести на рассмотрение парламента в повторном первом чтении согласованный вариант законопроекта о долгосрочном кредитовании строительства жилья. (укр.)

Документ підготовлено на базі п'яти проектів законів: про надання громадянам України довготермінових пільгових позик для будівництва (реконструкції) житла; про фінансово-кредитні механізми житлового будівництва; про цільове довгострокове кредитування будівництва житла; про житлове кредитування громадян України; про житлово-будівельні субсидії.

Зокрема, законопроектом про надання громадянам України довготермінових пільгових позик для будівництва (реконструкції) житла передбачено створення умов отримання кредиту на будівництво (реконструкцію) житла групам населення, які потребують поліпшення житлових умов, але вік яких перевищує 30 років. На цих осіб не поширюється чинний механізм пільгового кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян. На базі цього механізму автори законопроекту вважають за доцільне розробити загальну систему кредитування населення. Для його реалізації пропонується створити при Кабінеті Міністрів України Державний фонд сприяння будівництву житла, поклавши на новостворену структуру функції житлового кредитування громадян України. Незначні доповнення до вже існуючого механізму молодіжного кредитування, на думку авторів законопроекту, дозволять без фінансових витрат у найкоротший термін розпочати впровадження житлового кредитування широких верств населення і за 7-10 років забезпечити житлом всіх громадян України.

У проекті закону про фінансово-кредитні механізми житлового будівництва пропонується створити механізм для залучення вільних коштів довірителів на будівництво житла. Позитивним моментом даного проекту, за висновком Головного науково-експертного управління Верховної Ради, є відсутність вимог щодо декларування джерел отримання коштів, які спрямовуються довірителем на будівництво житла. Це, вважають експерти, може стати ефективним засобом легалізації коштів населення та залучення їх на фінансування економіки України.

Законопроектом про цільове довгострокове кредитування будівництва житла пропонується залучити власні кошти платоспроможної частини населення, яке може самостійно забезпечити себе житлом за рахунок отримання банківських кредитів. Цей законопроект, відзначили в секретаріаті Комітету, принципово відрізняється від інших тим, що він передбачає мінімальну участь держави у підтриманні системи кредитування. За розрахунками, проведеними авторами законопроекту, витрати державного бюджету щорічно на першому етапі можуть скласти близько 70 мільйонів гривень, що становить менше 0,2% видаткової частини державного бюджету.

У проект закону про житлове кредитування громадян України автори заклали норму збереження всіх діючих та апробованих механізмів кредитування будівництва і придбання житла. Разом з тим передбачено нові підходи та механізми до вирішення житлової проблеми громадян через впровадження житлового кредитування всіх верств населення. При цьому повинні діяти механізми як комерційного, так і державного цільового кредитування населення на будівництво житла. Законопроектом визначені суб'єкти та об'єкти кредитування, принципи державного регулювання надання цільових довгострокових житлових кредитів, джерела фінансування програми, формування обсягів кредитних ресурсів та порядок їх використання. Головним принципом, закладеним в Законі, є державна підтримка громадян, які реально потребують допомоги в отриманні та поверненні кредитів (як державних, так і комерційних).

В законопроекті про житлово-будівельні субсидії зазначається, що для більшості одержувачів субсидій (в залежності від рівня забезпеченості), ці кошти повинні повністю або частково покривати середньогалузеві витрати, необхідні для будівництва або реконструкції житла, що відповідає мінімальним нормативам. При цьому одержувачі субсидій повинні мати право самостійно обирати житло, що будується, та доплачувати за додаткову площу житла. Система, запропонована у законопроекті про житлово-будівельні субсидії, на думку його автора, більш приваблива для населення, ніж існуюча система надання "безкоштовного житла".

Комітет з питань будівництва, транспорту і зв'язку вважає за необхідне залучити до підготовки узгодженого законопроекту також Кабінет Міністрів України, Національний банк України, Комітет з питань фінансів і банківської діяльності та Комітет з питань бюджету.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також