Подготовлен к первому чтению законопроект "О налогах на доходы физических лиц"

21.09.2002, 13:37

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту принять в первом чтении проект Закона "О налогах на доходы физических лиц". (укр.)

Концепція цього законопроекту, на думку членів комітету, більш послідовно відображає підхід, згідно з яким до сукупного доходу платника податку визначаються всі види доходів, одержані з усіх джерел впродовж податкового періоду в грошовій та натуральній формі як на території України, так і за її межами. Проект не містить вичерпного переліку доходів, які підлягають оподаткуванню й водночас обмежує перелік видів доходів, що не включаються до сукупного доходу. На думку автора, такий підхід дає можливість розширити базу оподаткування.

Пропонується встановлення ставок на рівні 10%, 15%, 20% та 13% з одночасним зменшенням суми податку нарахованого за звітний місяць на суму податкових пільг. Встановлено перший рівень ставок 600 грн. Податкові пільги вимірюються у розмірі 2% відносно першого рівня шкали для всіх фізичних осіб. Крім того, додатково передбачаються соціальні пільги у розмірі 1% для учасників бойових дій, для одиноких матерів тощо.

Передбачено удосконалення процедури адміністрування прибуткового податку з громадян, розширення бази оподаткування за рахунок скасування пільг, наданих за професійною ознакою, залучення додаткових джерел надходження податку до бюджету - оподаткування активів, цінних паперів, корпоративних прав, спадщини, а також пасивних доходів (процентів, дивідендів, роялті).

Дано нове, більш загальне визначення майна, що дозволить оподатковувати доходи від відчуження як будь-яких матеріальних об'єктів, цінних паперів, корпоративних прав, так і від переходу права власності на об'єкти права інтелектуальної власності та будь-яких аналогічних прав, що мають вартість.

В обговоренні цього законопроекту взяли участь представники фракції "Регіони України", які погоджуються з основними положеннями цього документу. Однак вважають, що має бути єдина ставка оподаткування - 13%.

Члени Комітету погодилися з пропозицією включити представників регіонів до складу робочої групи при доопрацюванні проекту закону.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також