Подготовлен проект закона о выделении земельных паев

26.09.2002, 10:29

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендовал парламенту одобрить в первом чтении законопроект о порядке выделения в натуре земельных участков (паев) и их обмена, внесенный народным депутатом Иваном Томичем. (укр.)

Проект закону, зокрема, визначає організаційні та правові засади виділення особам, які мають право на земельну частку (пай), земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що були передані сільськогосподарським підприємствам, установам та організаціям у колективну власність, а також порядок обміну такими земельними ділянками.

Як зазначає І. Томич, мотивуючи необхідність прийняття зазначеного законопроекту, на сьогодні близько 15 млн. га сільськогосподарських угідь залишаються поза процесом видачі Державних актів на право приватної власності на землю, хоча протягом 2000-2002 років приблизно 50% власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) виділили їх в натурі (на місцевості) та отримали Державні акти на право власності на них. Автор законопроекту наголошує також на тому, що недосконалість існуючого законодавчого механізму виділення земельних часток на місцевості істотно звужує можливості власників земельних паїв розпоряджатися належним майном, змушуючи їх віддавати землю лише в оренду та суттєво обмежуючи можливості створення селянського або фермерського господарства.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также