Парламентский Комитет по финансам предлагает налоговую амнистию

23.09.2002, 11:00

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект Закона о налоговой амнистии. (укр.)

В законопроекті пропонується визначити порядок легалізації доходів юридичних та фізичних осіб, що були вивезені за межі України з порушенням чинного законодавства.

Під податковою амністією у проекті Закону розуміється звільнення від адміністративної та кримінальної відповідальності платників податків, зборів (обов'язкових платежів), їх посадових осіб за недекларування або ухилення від сплати податкових зобов'язань, або декларування валютних цінностей, розміщених резидентами України за кордоном до дня набрання чинності цим актом.

Передбачається також звільнити суб'єктів податкової амністії від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Члени комітету вважають, що для створення економічних мотивацій щодо повернення капіталів необхідно знизити загальний рівень ризиків інвестиційних вкладень в Україну. Тому проект спрямований на юридичну легалізацію її об'єктів, що надасть змогу податковим органам обгрунтовано застосовувати непрямі методи оцінки податкових зобов'язань чи методи аналогій у майбутньому. Також проект дає можливість легалізувати податкові бази, на основі яких буде розраховуватись приріст майбутніх доходів платника та його податкових зобов'язань, що є могутнім адміністративним важелем.

Законопроект встановлює правило, за яким задекларований актив складає його балансову вартість, на підставі чого буде визначатися приріст такого активу у майбутніх податкових періодах та визначатися податкові зобов'язання з такого приросту. Для запобігання умисному знищенню балансової вартості задекларованого активу вводяться спеціальні правила звітування, а також відповідальність за таке умисне знищення.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также