Подготовлен законопроект об охранной деятельности государственных предприятий

28.09.2002, 12:33

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу проект закона об охранной деятельности государственных предприятий. (укр.)

Законопроектом пропонується визначити правові, організаційні та економічні засади провадження охоронної діяльності органів виконавчої влади та підпорядкованих ним державних організацій, підприємств, установ, а також акціонерних товариств з визначальною часткою в їх майні власності держави в особі Фонду державного майна (далі - державні організації) - суб'єктів державної охоронної діяльності, їх повноваження щодо захисту майнових прав розпорядників державного майна, гарантії прав громадян і юридичних осіб під час виконання працівниками охорони покладених на них обов'язків, гарантії правового та соціального захисту працівників охорони, а також здійснення контролю за їх діяльністю.

Документ передбачає забезпечення схоронності майна від незаконних посягань та його використання несанкціонованого власником.

Законопроектом визначаються особливості охорони вантажів і об'єктів залізничного, повітряного, річкового і трубопровідного транспорту.

За наявності законних підстав для затримання особи за скоєння злочину чи іншого правопорушення уповноважений працівник із складу персоналу охорони після її затримання складає відповідно до своїх повноважень у випадках, передбачених законом, протокол про адміністративне правопорушення або негайно передає цю особу відповідному правоохоронному органу.

Законопроектом також передбачена відповідальність посадових осіб і працівників, винних у порушенні законодавства про охоронну діяльність державних організацій.

За охоронною діяльністю державних організацій пропонується встановити контроль з боку центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також