Предложены изменения к закону "Об операциях с давальческим сырьем во внешнеэкономических отношениях"

10.05.2004, 11:59

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон Украины "Об операциях с давальческим сырьем во внешнеэкономических отношениях" (относительно контроля при ввезении сахара-сырца). (укр.)

Законопроектом передбачається запровадити, у разі ввезення на митну територію України цукру з тростини як давальницької сировини, сплату мита, податків та зборів шляхом видачі авальованого податкового векселя. Крім того пропонується норма, що у разі якщо податковий вексель не погашається векселедавцем у визначений термін, то векселедержатель здійснює його протест векселя про неоплату згідно із чинним законодавством.

Аргументом за прийняття цього проекту є те, що реалізація чинного закону в частині ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини та цукрових сиропів засвідчила, що окремі комерційні структури при цьому в порушення чинного законодавства використовують схеми ухилення від сплати належних митних платежів і податків при переробці великих обсягів давальницької сировини на митній території України. При цьому використовуються фіктивні фірми, створені для проведення операції, коли готова продукція, що знаходиться під митним контролем, випускається у вільний обіг, а комерційна структура, яка здійснила цю операцію, зникає або ліквідується.

У зв'язку з реалізацією на внутрішньому ринку значних обсягів дешевого цукру з цукру-сирцю з тростини виникла проблема збуту цукру, виробленого із цукрових буряків за діючою мінімальною ціною (2370 гривень за одну тонну), а це завдає значних збитків вітчизняному виробнику.

У ситуації, що склалася, не реалізується головна мета - запобігання втратам бюджету та створення рівних умов для вітчизняних товаровиробників, переорієнтація інвесторів на організацію виробництва на сировинній базі України, яка значною мірою може задовольнити потреби суб'єктів підприємницької діяльності, що реалізують інвестиційні проекти.

Тому, з метою недопущення зловживань при ввезенні в Україну цукру-сирцю з тростини, цукрових сиропів та патоки, пропонується внести зміни до чинного закону в частині запровадження фінансової застави шляхом видачі авальованого векселя на суму сплати ввізного мита, податків та зборі (крім митних зборів).

Це сприятиме посилення контролю за ввезенням цукру-сирцю з тростини, цукрових сиропів та патоки на давальницьких умовах на митну територію України, усуненню сумнівних схем щодо ухилення від сплати податків до державного бюджету та захисту вітчизняного товаровиробника.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также