Разработаны изменения к некоторым законам по совершенствованию процедуры возобновления платежеспособности должника

31.05.2004, 13:18

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в некоторые законы Украины (относительно совершенствования процедуры возобновления платежеспособности должника). (укр.)

Проектом пропонується запровадити комплекс заходів, спрямованих на вдосконалення відчуження державного майна поза межами законодавства з питань приватизації з урахуванням захисту інтересів держави, так і на вдосконалення в цілому регулювання питань відновлення платоспроможності та банкрутства.

Змінами до статті 20 Закону України "Про заставу" пропонується встановити, що у разі звернення стягнення на майно державного підприємства, підприємства у статутному капіталі якого частка державної власності перевищує 25%, реалізація заставленого майна здійснюється відповідним органом приватизації.

Розширено можливості для учасників провадження у справі про банкрутство підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та особливо небезпечних підприємств в реалізації заходів щодо запобігання банкрутству.

На засіданні Комітету наголошувалося, що основною метою проекту є посилення ролі держави при вирішенні питань подальшого функціонування державних підприємств, містоутворюючих підприємств, підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, особливо небезпечних підприємств і суб'єктів природної монополії, проти яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Основними об'єктами регулювання проекту закону є суб'єкти природної монополії з передачі та розподілу електроенергії, транспортування нафти і газу трубопроводами, теплоелектроцентралі з тепловими мережами тощо.

3 метою зменшення кількості заяв дрібних кредиторів про порушення справи про банкрутство підприємств, які є основним предметом регулювання цього проекту, мінімальний розмір сукупних вимог кредитора (кредиторів), визначений законом щодо інших боржників, пропонується збільшити в 10 разів, визначивши його не менше три тисячі розмірів мінімальної заробітної плати (495 тис. гривень).

Застосування норм цього проекту, вважають члени Комітету, забезпечить вжиття своєчасних і більш ефективних заходів щодо відновлення платоспроможності державних підприємств, підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, особливо небезпечних підприємств і суб'єктів природної монополії. Сприятиме підвищенню ефективності взаємодії органів влади і господарського суду у виборі оптимальних шляхів задоволення вимог кредиторів, звільненню підприємств від накопичених у минулому боргів, і як наслідок, сприятиме поліпшенню загальної соціально-економічної ситуації у країні в цілому.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также