Законопроект предлагает введение специфических экспортных пошлин на кокс и полукокс

12.05.2004, 11:01

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам промышленной политики и предпринимательства поддерживает проект закона о ставках вывозной (экспортной) пошлины на кокс и полукокс из каменного угля. (укр.)

Цей проект закону внесений народним депутатом Сергієм Матвієнковим.

Законопроект передбачає запровадження специфічного вивізного мита на експорт з України коксу та напівкоксу з кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) або з торфу, агломерованих або неагломерованих, за ставкою 100 євро за 1 тонну.

За словами автора, необхідність прийняття проекту обґрунтовується потребою адекватного задоволення потреб підприємств вітчизняного металургійного комплексу у цих товарах.

Експерти вважають, що до проекту необхідно наддати інформацію щодо потреби підприємств металургійного комплексу України в продукції, на яку пропонується запровадити експортне мито. Інформацію, про яку йдеться, доцільно було б навести з огляду на те, що, за даними щодо балансу пропозиції коксу в Україні, у 2002 і 2003 рр. обсяг експорту з України коксу становив відповідно 6,49% та 12,45% від обсягу національного виробництва цього товару. Крім того, у 2003 р. обсяг експорту коксу з Україні зріс у 2,35 рази, а обсяг його виробництва - у 1,12 рази, порівняно з 2002 р. Тобто у 2003 р. обсяг експорту коксу з України зріс при паралельному збільшенні обсягу його виробництва, хоча при цьому частка експорту збільшилась.

До проекту доцільно було б також додати позитивний висновок стосовно нього Митно-тарифної ради при Кабінеті Міністрів України, на яку покладено,зокрема, розгляд проектів законодавчих актів України щодо митно-тарифного регулювання і розроблення заходів, спрямованих на захист українського ринку при вивезенні товарів за межі митної території України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также