Законодательно устанавливаются критерии понятия "малое предприятие"

17.05.2004, 11:34

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления и инвестиций рекомендует парламенту поддержать предложенные группой народных депутатов изменения в некоторые законы Украины (относительно установления критериев понятия "малое предприятие"). (укр.)

Законопроектом пропонується внести зміни до Господарського кодексу та Законів України "Про підприємства", "Про державну підтримку малого підприємництва" щодо збільшення величини річного валового доходу юридичної особи (з 500 тисяч до 5 млн. євро) як критерію віднесення її до суб'єкта малого підприємництва.

Як зазначив один із авторів проекту, народний депутат Володимир Майстришин, сьогодні виникає необхідність на законодавчому рівні затвердити однозначне трактування поняття "мале підприємство".

Тому статтю 63 "Господарського кодексу України" викласти у редакції, відповідно до якої "Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п'ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує суми, еквівалентної п'яти мільйонів євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні."

До Закону України "Про підприємства в Україні" внести зміни, згідно з якими, "Відповідно до обсягу річного валового доходу та чисельності працівників (незалежно від форм власності) підприємство може бути віднесено до категорії малих підприємств.

Мале підприємство - підприємство (суб'єкт підприємницької діяльності) будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в якому середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 5 млн. євро".

При цьому, середньооблікова річна чисельність працівників підприємства визначається за методикою, затвердженою спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань державної статистики, з урахуванням усіх працівників підприємства, у тому числі тих, які працюють за сумісництвом, а також працівників представництв, філій та інших відокремлених підрозділів підприємства.

Комітет вважає, що прийняття цих змін має призвести до поширення дії Закону України "Про спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області" на малий та середній бізнес, забезпечить зростання залучення інвестицій в сферу малого та середнього бізнесу, створення нових підприємств, нових робочих місць, пожвавлення економіки на депресивних територіях.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также