Законопроект определяет особенности выпуска и оборота ипотечных ценных бумаг

18.05.2004, 11:25

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам Европейской интеграции рекомендует парламенту принять за основу проект закона об ипотечных ценных бумагах. (укр.)

Законопроектом пропонується визначити особливості випуску та обігу іпотечних цінних паперів, встановити вимоги до складу іпотечного покриття та здійснення державного регулювання, нагляду та контролю на ринку іпотечних цінних паперів.

Члени Комітету зазначили, що положення законопроекту відповідають законодавству Європейського Союзу.

На засіданні Комітету йшлося про те, що Європейський Союз не має повноважень щодо повної уніфікації та/або гармонізації законодавства в сфері іпотеки, цінних паперів та, зокрема, іпотечних облігації. Нормативні акти ЄС, які стосуються іпотечних цінних паперів, спрямовані не на регламентацію обігу облігацій як такого, а на більш широку регламентації діяльності фінансових інституцій на ринку цінних паперів та фінансових ресурсів. Наприклад, 5-ти відсотковий ліміт інвестування власних активів у цінні папери одного емітента може бути підвищений до 25% у випадку, коли таке інвестування здійснюється у цінні папери, забезпечені іпотекою. По суті, ця та інші норми є реалізацією принципу преференційного режиму іпотечних цінних паперів, добре знайомого правовим системам держав-членів ЄС.

Саме така побудова механізму правового регулювання зумовлює необхідність внесення відповідних змін і доповнень до таких нормативно-правових актів України як закони "Про банки і банківську діяльність", "Про інститути спільного інвестування", "Про страхування", Указ Президента України "Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії". Законопроектом внесення таких змін не передбачено.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также