Украинские верификаторы проводят инспекции в Болгарии и Германии

16.09.2005, 12:40

В рамках договоров об Открытом небе и об обычных вооруженных силах в Европе украинские верификаторы проводят инспекции территорий Болгарии и Германии. (укр.)

Одразу три групи українських верифікаторів проводять інспекції територій Болгарії та Федеративної Республіки Німеччина.

Зокрема, перша група українських інспекторів, яку очолює начальник групи Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Юрій Андрієнко, на літаку спостереження Ан-30Б авіаційної ескадрильї "Блакитна стежа" перевіряють дотримання Болгарією умов Договору з Відкритого неба.

Необхідно зазначити, що з початку року це вже 8-й спостережний політ, який проводять наші верифікатори над територією держав-учасниць Договору з Відкритого неба. Всього у цьому році активна та пасивна квоти нашої держави за цим міжнародним документом складають по 9 спостережних місій-польотів.

Одночасно, в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі об'єкт контролю збройних сил Болгарії проінспектує ще одна група українських версифікаторів, яку очолює заступник начальника Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Анатолій Лойшин.

Третя група українських інспекторів на чолі з начальником групи Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковником Олексієм Сидоровим також в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі перевірить один з військових об'єктів на території Федеративної Республіки Німеччина

Інспекції триватимуть до 17 вересня.

Договір про Відкрите небо передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі й Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002 року, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію. За цей час було підготовлено відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання.

Договором про звичайні збройні сили у Європі передбачено щорічний обмін інформацією між країнами-учасницями про чисельність особового складу, системи озброєння і техніки, а також інспекції територій країн, які підписали цей документ.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також