Парламенту рекомендуют отклонить законопроект о пенсионном страховании

10.10.2001, 13:41

Комитет Верховной Рады Украины по делам пенсионеров, ветеранов и инвалидов рекомендует парламенту отклонить проект закона "Об общеобязательном государственном пенсионном страховании". (укр.)

Таке рішення Комітет прийняв на засіданні 9 жовтня. У засіданні Комітету взяв участь Міністр праці та соціальної політики України Іван Сахань. Він запропонував зберегти солідарну пенсійну систему, модернізувавши її і заклавши на її базі основи накопичувальної системи.

Голова Комітету Валерій Сушкевич наголосив, що під час опрацювання документа враховано ряд принципових зауважень народних депутатів. Це передусім стосується таких питань, як визначення віку виходу на пенсію, збільшення коефіцієнту трудового стажу при обрахунку розміру пенсії, встановлення граничного віку учасників накопичувальної системи, тимчасового збереження статусу Пенсійного фонду, зберігання пенсійних активів Накопичувального фонду.

Однак, за визначенням більшості членів Комітету, яку складають представники фракції комуністів, законопроект "переважно дбає про інтереси завтрашніх пенсіонерів" і не враховує того, що "поза реформуванням пенсійної системи залишаються 13 млн. пенсіонерів, які сьогодні чекають підвищення пенсій до рівня державних соціальних гарантій".

На думку Комітету, законопроект не передбачає запровадження простого і перерахунку пенсій, відновлення диференціації розмірів пенсій залежно від трудового стажу.

Члени Комітету також не погодилися із положенням законопроекту, згідно з яким рівень пенсійного забезпечення встановлюється постановами Уряду.

Комітет також зазначив, що законопроект не повною мірою забезпечує надійний захист пенсійних коштів громадян у загальнообов'язковій накопичувальній системі від ризиків і знецінення "за умов високої інфляції та нестабільності фінансових ринків". Накопичувальні пенсійні рахунки, на думку Комітету, запроваджуються "без конкретної державної гарантії виплати пенсії, її захисту від знецінення, від банкрутства страхової компанії".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також