Предложена новая шкала ставок подоходного налога

30.10.2001, 13:05

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал Комитету Верховной Рады по вопросам финансов и банковской деятельности поддержать проект закона "О внесении изменений и дополнений к Декрету Кабинета Министров Украины "О подоходном налоге с граждан", внесенный депутатами Виктором Медведчуком и Михаилом Бродским. (укр.)

Законопроектом пропонується нова шкала ставок оподаткування доходів громадян прибутковим податком, а саме:

- доходи у розмірі мінімальної заробітної плати не оподатковується;

- доходи до 50 мінімальних плат оподатковуються за ставкою у 13%;

- доходи понад 50 мінімальних заробітних плат оподатковуються за ставкою 30%.

Автори законопроекту також пропонують встановити з 1 січня 2002 року розмір мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму (на сьогодні прожитковий мінімум становить 311 гривень).

Комітет погодився з авторами законопроекту щодо необхідності зменшення податкового тиску на доходи громадян та створення сприятливих умов для легалізації виплати заробітної плати.

Однак, Комітет зазначив, що пропозиція встановити новий розмір мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму на наступний бюджетний рік суперечить чинному законодавству, а саме статті 10 Закону України "Про оплату праці". В ній зазначається, що "розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України, як правило, один раз на рік під час затвердження Державного бюджету України з урахуванням пропозицій, вироблених шляхом переговорів представників професійних спілок, власників або уповноважених ними органів, які об'єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди".

Комітет вважає за доцільне розглянути вищезазначену пропозицію при підготовці до розгляду у третьому читанні проекту закону про податок на доходи фізичних осіб.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також