Предстоит дальнейшее реформирование государственной службы

27.10.2001, 12:51

Кабинет Министров Украины утвердил проект Указа Президента Украины "О мерах по дальнейшей реализации Стратегии реформирования системы государственной службы в Украине на 2002 год". (укр.)

Прийняття такого акту є логічним кроком впровадження адміністративної реформи і Стратегії реформування системи державної служби України. Здійснення передбачених проектом заходів позитивно вплине на стабільність роботи корпусу державних управлінців, покращення іміджу державної служби.

Проектом Указу передбачається вирішення практичних питань з реформування системи державної служби, а саме поетапного впровадження нових елементів її проходження. Йдеться також про наукове обґрунтування методів і шляхів розвитку її складових. На виконання Указу Президента України від 26 липня 2000 року N925 пропонується продовжити роботи з дослідження принципів, форм і методів функціонування системи державних органів.

Перший розділ заходів передбачає доопрацювання нової редакції Закону України "Про державну службу". Планується підготовка проекту Закону "Про систему підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації державних службовців".

Другий розділ спрямовано на удосконалення організаційних засад державної служби. Він передбачає, наприклад, впровадження штатних розписів органів виконавчої влади з урахуванням Реєстру посад державних службовців, дослідження з функціонального завантаження осіб на відповідних посадах. Для врахування руху цих осіб по службовій кар'єрі, підвищення їх відповідальності за доручену ділянку роботи пропонується передавати особову справу державного службовця при його переведенні до іншого органу державної влади чи органу місцевого самоврядування. Розроблятимуться методи моніторингу суспільної оцінки діяльності органів виконавчої влади.

У третьому розділі пропонуються заходи з утворення спеціальної комісії з відбору кандидатів на посади державних службовців І-ІІ категорії. Впровадження порядку ведення переліку вакантних посад, залучення на державну службу випускників вищих навчальних закладів склали основу четвертого розділу. Заходи цього розділу мають надати поштовх вдосконаленню роботи з кадровим резервом та цільовій підготовці кадрів.

Намічено також заходи щодо посилення відповідальності державних службовців та запровадження механізмів протидії проявам корупції Для координації дій з навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування передбачено утворити Міжвідомчу комісію.

В розділі щодо наукового забезпечення реформування системи державної служби наголошується на необхідності виконання цільової державної програми наукових досліджень, Комплексної програми підготовки державних службовців та плану заходів з удосконалення єдиної державної комп'ютерної системи "Кадри".
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також