В Украине будет создано Национальное бюро финансовой безопасности

25.10.2001, 10:42

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о предупреждении и противодействии легализации ("отмыванию") доходов, полученных преступным путем. (укр.)

Голова Комітету Юрій Кармазін повідомив про лист від Прем'єр-міністра Анатолія Кінаха щодо відкликання проекту, розробленого урядом. Тому на засідання Комітету 23 жовтня було винесено лише проект закону, розроблений народними депутатами-членами Комітету. В засіданні Комітету взяв участь Міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов.

Запропонований Комітетом документ, як декларується у пояснювальній записці, передбачає створення державного контролю за фінансовою діяльністю суб'єктів господарювання та фізичних осіб з метою встановлення правових основ протидії легалізації ("відмиванню") доходів, отриманих злочинним шляхом, та ліквідацію фінансового підгрунття організованої злочинності.

Законопроектом пропонується створити в Україні Національне бюро фінансової безпеки - спеціальний орган державної виконавчої влади по контролю за здійсненням фінансових операцій. За інформацією Комітету, такі органи (фінансові розвідки) створені і діють у 43 країнах світу. Вони займаються збиранням, аналізом та попередньою перевіркою інформації і надають висновки про сумнівні операції в банківській сфері. Це надає можливість через виявлення джерел доходів запобігати злочинам у фінансовій сфері.

Комітет зазначив, що створення Національного бюро передбачає, що розслідуванням будуть займатися компетентні правоохоронні органи, які згідно з законодавством здійснюватимуть оперативно-розшукову діяльність та досудове слідство.

На думку Комітету, прийняття закону про запобігання та протидію легалізації ("відмиванню") доходів, отриманих злочинним шляхом, відповідає світовій практиці і буде сприяти детінізації вітчизняної економіки.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також