Одобрен законопроект "О Государственной пограничной службе Украины"

26.10.2001, 10:52

Кабинет Министров Украины одобрил проект Закона Украины "О Государственной пограничной службе Украины", принятие которого позволит устранить явное несоответствие законодательства Украины о государственной границе нормам Конституции Украины. (укр.)

У законопроекті юридично закріплюються всі види оперативно-службової діяльності, які фактично здійснюються сьогодні Прикордонними військами України. Проектом передбачається сформувати завершений цикл боротьби з порушеннями законодавства, заходів від виявлення адміністративного правопорушення, або злочину, притягнення винних до адміністративної відповідальності, або передачі матеріалів до суду.

Загальними положеннями проекту визначено функції, завдання, основні засади та правову основу діяльності Державної прикордонної служби. З'явилося нове важливе завдання - боротьба з організованою злочинністю і незаконною міграцією на державному кордоні. Це обумовлено перетворенням незаконного переправлення осіб - вихідців з країн Південно-Східної Азії та Африки на вид організованої злочинності.

З огляду на загальнодержавний статус державного кордону та спеціальну правоохоронну спрямованість діяльності Державної прикордонної служби, вона підпорядковується Президенту України. Загальна чисельність залишається тією ж, що була визначена для Прикордонних військ України. Планується збільшити кількість осіб працюючих за трудовим договором.

Працівники Державної прикордонної служби та військовослужбовці під час виконання завдань з охорони державного кордону у виключній (морській) економічній зоні мають право застосовувати фізичну силу, використовувати службових собак, а також зберігати, носити спеціальні засоби і зброю.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також