Для поддержки отечественных авиаперевозчиков

31.10.2001, 10:57

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта и связи рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о дополнительных мерах по обеспечению авиационных перевозок. (укр.)

Законопроектом передбачається надати гарантії для тимчасового покриття відповідальності українських авіаперевізників в умовах ситуації, пов'язаної з терористичними актами за межами України, що виникла на міжнародному ринку авіаційних перевезень.

Документом пропонується уповноважити Міністерство транспорту України строком на 1 місяць виступити гарантом українських авіаперевізників щодо покриття їхніх витрат перед третіми особами за ризиками, включаючи військові, та наслідками терористичних актів у межах від $50 млн. до $750 млн. Для цього Міністерству транспорту пропонується укласти угоди з авіапідприємствами про відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням гарантійних зобов'язань, передбачивши в них умови, порядок і строк такого відшкодування.

Законопроект передбачає, що платежі за гарантіями, наданими Міністерством транспорту України, забезпечуються коштами Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України в міжнародних авіаційних організаціях, а також надходженнями від використання повітряного простору України та за рахунок майна авіаційних підприємств, що здійснюють авіаційні перевезення (за згодою цих підприємств).

Комітет зазначив, що реалізація поданого законодавчого акта спрямована на збереження позицій українських авіаперевізників на міжнародному ринку авіаційних перевезень.

Комітет звернув увагу народних депутатів на лист Прем'єр-міністра А. Кінаха, в якому глава уряду, враховуючи невідкладність здійснення пропонованих законопроектом заходів, просить передбачити першочерговий розгляд документа у Верховній Раді.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також