Парламент хочет запретить переставлять буквы местами

04.10.2001, 10:43

3 октября Верховная Рада Украины рассмотрела в первом чтении изменения к Закону "О политических партиях в Украине". (укр.)

Цей законопроект, зокрема, передбачає доповнити статті закону нормами, згідно з якими забороняється: реєстрація політичної партії, якщо її назва збігається із назвою вже існуючої партії; реєстрація партії, якщо назву партії складають слова, що є похідними від слів назви вже існуючої. Такі ж обмеження стосуються і нової партійної назви, якщо вона схожа з назвою "зафіксованої" раніше політичної сили настільки, що їх можна переплутати, або якщо вона здатна ввести в оману виборців.

Член профільного комітету Сергій Москвін (Партія Зелених), підтримуючи цей законопроект, наголосив, що виборець має чітко усвідомлювати, за що він голосує. За його словами, "у передвиборчій гонці повинні використовуватись чесні методи боротьби". Не дивно, що це питання "болить" саме представникам ПЗУ, адже "навколо зелених" партій у нас уже як мінімум шість: ПЗУ, ЗПУ, УПЗ, ЗЕПУ, ЗПУ-ІІІ та "Зелені - ХХІ століття". Як уже повідомляла "УМ", Старокиївський місцевий суд столиці вже прийняв рішення зняти з реєстрації Українську партію зелених, назва якої асоціюється зі "старими зеленими" і вводить виборців в оману. Після судового прецеденту Верховна Рада не проти вирішити питання законодавчо.

Народний депутат Борис Беспалий ("Реформи-Конгрес") додав, що одна з найбрудніших технологій - це застосування назв "двійників-фаворитів" виборчого процесу. Він зазначив, що профільний комітет підтримує прийняття закону в першому читанні, але запропонував до другого читання виписати у законі положення, які дозволяють врегулювати подальшу діяльність уже зареєстрованих політичних партій, які мають подібні назви. Бо справді, в нас вистачає і діючих партій-"клонів" - соціал-демократичних, комуністичних тощо.

Заодно нардепи мають намір встановити й прозорі правила щодо використання "ексклюзивних" партійних імен у назвах фракцій у ВР.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також