Свободные зоны - не черные дыры

04.10.2001, 10:43

Верховная Рада Украины рассмотрела в первом чтении проект закона "О внесении изменений в некоторые законы Украины о создании и функционировании специальных (свободных) экономических зон и введении специальных режимов инвестиционной политики на территориях приоритетного развития". (укр.)

Дискусії довкола спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку ведуться давно. Одні переконані, що існування ВЕЗ допоможе економіці України вийти на світовий рівень. Інші вважають їх "чорними дірами", через які дехто з підприємців тікає від оподаткування.

Заступник державного секретаря Міністерства економіки та європейської інтеграції Сергій Романюк зробив доповідь щодо законопроекту, внесеного Кабінетом Міністрів. Цим законопроектом вносяться зміни до деяких законів щодо створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон і запровадження спеціальних режимів інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку. Аби впорядкувати завезення на ці території техніки, технологій, уряд хоче затверджувати їх перелік. Оскільки інколи технології, що потрапляють в Україну, є вчорашнім днем. А тому продукція, вироблена з їх допомогою, неконкурентоспроможна. Особливо на європейських ринках.

Більшість виступаючих погодилася з пропозиціями урядовців. Однак, на думку народного депутата Георгія Філіпчука, ця зміна не застрахує від зловживань. Він запропонував, аби в процедурі затвердження переліку техніки й технологій брали учать профільні парламентські комітети.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також