Президент ветировал закон о выборах

05.10.2001, 12:41

Президент Украины Леонид Кучма применил право вето к Закону "О выборах народных депутатов Украины". (укр.)

Глава держави Леонід Кучма відповідно до Конституції повернув до Верховної Ради Закон "Про вибори народних депутатів України" як такий, що не повною мірою відповідає Основному Законові нашої держави. Основні зауваження і пропозиції Президента України зводяться, зокрема, до такого.

Виключне право вносити кандидатури до складу окружних виборчих комісій стаття 20 Закону надає керівним органам тільки тих партій та їх блоків, що отримали чотири і більше відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні на попередніх виборах народних депутатів України. Такі положення суперечать, зокрема, частині п'ятій статті 36, відповідно до якої всі об'єднання громадян, у тому числі й політичні партії, є рівними перед законом. Не можна погодитися з тим, щоб у такий спосіб значну частину партій, зареєстрованих у встановленому порядку і визнаних державою, було позбавлено можливості брати участь у організації виборів народних депутатів.

Не можна погодитись і з установленою тривалістю виборчого процесу (170 днів), оскільки це неминуче призведе до зайвого витрачання бюджетних коштів, зокрема на забезпечення діяльності виборчих комісій, проведення передвиборної агітації тощо. А також до відволікання на тривалий час органів державної влади та органів місцевого самоврядування, багатьох людей від розв'язання актуальних соціально-економічних проблем у державі та витрачання значного часу на здійснення передбачених Законом виборчих процедур. Усе це буде надзвичайно обтяжливим для держави. Виходячи з практики попередніх виборчих кампаній в Україні, міжнародного досвіду ( у переважній більшості держав вибори до парламентів проводяться за місяць-два), тривалість виборчого процесу по виборах народних депутатів в Україні має бути не більше ніж 90 днів.

Як зазначив Президент України, у разі внесення до цього Закону запропонованих змін, які забезпечать його відповідність Конституції, а також можливість проведення виборів на безумовно демократичній основі і в менш обтяжливі для державного бюджету строки, Закон "Про вибори народних депутатів України" відразу буде підписаний Главою держави.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також