Правительство одобрило Военную доктрину Украины

12.09.2001, 17:26

Кабинет Министров Украины утвердил проект закона "О Военной доктрине Украины". (укр.)

Проект Закону Верховної Ради України "Про Воєнну доктрину України" має за мету розвиток і конкретизацію основних положень, структури та змісту Воєнної доктрини України, яка була затверджена Постановою ВРУ від 19 жовтня 1993 року. Проект розроблено з урахуванням тенденцій розвитку воєнно-політичної обстановки в світі та навколо України, економічних можливостей держави. Робота над проектом обумовлена необхідністю приведення чинного законодавства у відповідність до Конституції України.

Нова редакція Воєнної доктрини України складається із загальних положень, трьох розділів, заключної частини і містить 55 статей.

У загальних положеннях висвітлено визначення Воєнної доктрини України, її суть та правову основу. Наголошується, що доктрина має оборонний характер, Україна не вважає жодну державу своїм противником. Разом з тим, потенційним противником нашої країни вважатиметься будь-яка держава, "послідовна недружня політика якої загрожуватиме життєво важливим національним інтересам України".

У першому розділі розглянуті чинники та передумови, які визначають стан і тенденції розвитку воєнно-політичної обстановки навколо України, основні воєнні загрози національній безпеці України. Викладені головні цілі, принципи і напрями забезпечення воєнної безпеки. Визначено основні суб'єкти забезпечення воєнної безпеки, мету і принципи керівництва у сферах воєнної безпеки й оборони України.

У другому розділі на підставі аналізу воєнно-політичної обстановки та потенційних воєнних загроз робиться висновок про можливий характер воєнних конфліктів та розкривається ставлення до них України.

Розглядаються характерні риси збройної боротьби в сучасних воєнних конфліктах. Визначаються основні цілі застосування Збройних Сил України у взаємодії з іншими військовими формуваннями, які своїм бойовим складом мають бути спроможними нейтралізувати збройний конфлікт на одному-двох оперативних напрямках, забезпечити надійний захист країни від повітряного нападу, мобілізаційну готовність для вирішення завдань відсічі збройної агресії в локальній війні та розгортання угруповань військ в особливий період для вирішення завдань у регіональній війні на одному оперативно-стратегічному напрямі.

Конкретизовані завдання щодо реалізації функцій Збройних Сил України, інших військових формувань в різноманітній обстановці: в мирний час, в особливий період, у внутрішніх збройних конфліктах, у надзвичайних ситуаціях та в міжнародних миротворчих операціях, при наданні військової допомоги іншим державам.

Крім того, в розділі відображено мету й основні завдання стратегічного керівництва Збройними Силами України, іншими військовими формуваннями в умовах мирного та воєнного часу.

В третьому розділі визначено головну мету, принципи й основні напрями економічного забезпечення воєнної безпеки України, відображено головну мету військово-технічної політики та основні напрями розвитку озброєння і військової техніки для оснащення ними Збройних Сил України.

У заключній частині Воєнної доктрини України визначено шляхи її реалізації, порядок уточнення і доповнення з урахуванням змін військово-політичної обстановки, характеру і змісту військових загроз.

Затвердження Воєнної доктрини Верховною Радою дасть змогу конкретизувати основні політичні і стратегічні цілі застосування Збройних Сил України у взаємодії з іншими військовими формуваннями, їх завдання у сфері військової безпеки та оборони України. Цей документ стане офіційно прийнятим у державі викладом керівних принципів та поглядів на військову безпеку нашої країни.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також