В парламенте прошел день голосования по законопроектам

21.09.2001, 10:19

20 сентября на голосование Верховной Рады Украины было вынесено около 70 рассмотренных ранее законопроектов. (укр.)

Першим розглядався блок невідкладних проектів з питань внутрішньо-організаційного життя, порядку денного Верховної Ради, процедури. Було прийнято постанови: Про звіт Кабінету Міністрів України щодо соціально-економічних наслідків закриття шахт в Україні; Про "День уряду" в листопаді 2001 року; Про "День уряду" в грудні 2001 року; Про інформацію уряду про хід виконання Кабінетом Міністрів України Постанови Верховної Ради України від 7 червня 2001 року "Про стан і формування цін та тарифів у житлово-комунальній сфері"; Про проведення парламентських слухань з питань реалізації державної політики інтеграції до Європейського союзу; Про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з контролю за виплатою компенсаційних виплат жертвам нацизму з Фонду взаєморозуміння і примирення.

У першому читанні було прийнято проект Закону про особливості виробництва, експорту та імпорту дисків для лазерних систем зчитування. На пояснення голови підкомітету парламентського Комітету з питань правової політики Василя Онопенка було розглянуто в третьому читанні і прийнято в цілому шосту книгу ("Спадкове право") Цивільного кодексу України.

У цілому (за підсумками другого читання) сесія ухвалила: Закон про оплату праці; Закон про внесення зміни до пункту 22.3 статті 22 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (щодо відрахувань на придбання житла); Закон про зміни і доповнення до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (щодо оподаткування підприємств нафтогазового комплексу).

Далі аналізувалися проекти за результатами розгляду документів у першому читанні. Було прийнято законопроекти: Про внесення змін до Закону України "Про індексацію грошових доходів населення"; Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2001 рік"; Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення"; Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу; Про внесення змін до Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків "Напівпровідникові технології і матеріали, оптоелектроніка та сенсорна техніка", "Інститут електрозварювання імені Є. О. Патона", "Інститут монокристалів"; та Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування (з цього ж питання); Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"; Про зерно та ринок зерна в Україні; Про затвердження прожиткового мінімуму на 2002 рік.

Далі відбувся повторний розгляд раніше прийнятих Верховною Радою законів, до яких подав свої пропозиції Президент України.

По доповіді Міністра фінансів Ігоря Мітюкова та голови підкомітету Ярослава Сухого (від парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці) відбулося голосування щодо вето Президента України на раніше ухвалений Верховною Радою Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України". Вето подолати не вдалося. Тому за повною процедурою розглядалися й голосувалися всі президентські пропозиції (від 25.07.2001). Закон було прийнято в новій редакції.

Стосовно пропозицій Президента України від 01.08.2001 до Закону України "Про погашення заборгованості із заробітної плати та інших видів грошових виплат" доповідав Міністр праці та соціальної політики Іван Сахань, співдоповідав Я. Сухий. За згаданою вище процедурою закон також було прийнято в новій редакції.

Стосовно Закону України "Про право власності на окремі види майна" (з пропозиціями Президента від 26.07.2001) сесія ухвалила Постанову про скасування цього закону, схваленого 5 липня 2001 року, і підготовку його в новій редакції.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також