Размеры взносов на соцстрахование будут изменены

26.09.2001, 10:46

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона о размере взносов на некоторые виды общеобязательного государственного страхования. (укр.)

Документом пропонується зменшити з 2,5% до 0,7% розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, для підприємств та організацій, де кількість інвалідів становить не менше 50% загальної чисельності працюючих, а фонд заробітної плати складає не менше 25% від загальних витрат на оплату праці. При цьому 0,7% пропонується розраховувати не із загальної суми витрат на оплату праці, а від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників-інвалідів.

Автори законопроекту (народні депутати Юрій Донченко та Петро Цибенко) пропонують повністю звільнити зазначені підприємства від сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Головне науково-експертне управління, підтримавши законопроект, зауважило, що пропозиція щодо зниження розміру внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, потребує додаткового фінансового обгрунтування. На думку експертів Управління, її запровадження автоматично зменшує надходження до відповідного фонду соціального страхування без будь-якої гарантії компенсації за рахунок державного або місцевого бюджетів.

Некоректною, вважає Управління, є пропозиція про звільнення роботодавця від сплати внеску за працівників - неінвалідів, які за зазначеним законом підлягають страхуванню на випадок безробіття.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також