Госрегулированием энергетических монополий будет заниматься НКРЭ

28.09.2001, 11:31

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности рекомендовал парламенту принять во втором чтении проект закона об основах регулирования естественных монополий и смежных рынков в топливно-энергетическом комплексе Украины. (укр.)

Законопроект передбачає, що державне регулювання природних монополій та суміжних ринків здійснюватиме незалежний орган - Національна комісія регулювання енергетики України. Умовами її діяльності є гласність, відкритість і адресність процедур регулювання. НКРЕ України також має забезпечити самоокупність діяльності суб'єктів природних монополій.

Документом на Національну комісію покладається сприяння конкуренції у сфері ПЕК, розробка та затвердження спеціальним умов і правил здійснення виробництва, передачі та постачання електричної енергії, транспортування нафти, нафтопродуктів, природного і нафтового газу трубопроводами, формування цінової і тарифної політики в електроенергетиці, нафтогазовому комплексі тощо.

Законопроект визначає порядок ліцензування підприємницької діяльності в паливно-енергетичному комплексі, який здійснюватиме НКРЕ України, а також передбачає контроль з її боку за додержанням ліцензіатами умов здійснення ліцензійної діяльності.

Національній комісії надається право оголошувати надзвичайну ситуацію на ринках газу, нафти та електроенергетики у випадку загрози безпеці України, економіці держави або загрози здоров'ю населення.

Національна комісія за погодженням з Верховною Радою та Президентом України також бере участь у підготовці та укладанні міжнародних договорів України, розробці міжнародних проектів і програм, а також здійснює співробітництво з державними органами і неурядовими організаціями іноземних держав, міжнародними організаціями.

Законопроектом передбачені гарантії незалежності Національної комісії регулювання енергетики України та її відповідальність. Рішення Національної комісії не потребують узгодження з іншими центральними органами виконавчої влади і є обов'язковими до виконання всіма суб'єктами паливно-енергетичного комплексу.

НКРЕ України зобов'язана щорічно подавати звіт про свою діяльність до Верховної Ради України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також