Закон должен помочь вернуть утраченные сбережения

24.09.2001, 10:25

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту одобрить во втором чтении проект законов о Государственном компенсационном фонде и о формировании государственного компенсационного фонда. (укр.)

Законопроекти передбачають повернення громадянам України втрачених заощаджень, які були розміщені в установах Ощадного банку, державного страхування, а також у державних цінних паперах.

Першим документом встановлюється, що Державний компенсаційний фонд формується з коштів, цінних паперів та майна, які передаються йому на підставі та у порядку, визначеному чинним законодавством. При цьому визнається, що кошти Державного компенсаційного фонду не входять до складу Державного бюджету України і використовуються виключно для погашення державних зобов'язань перед громадянами України.

Законопроектом про формування державного компенсаційного фонду передбачається запровадити компенсаційний разовий збір на будинки та інші споруди, збудовані та куплені в період 1992-1996 років комерційними банками, які користувалися державними коштами. Ставки компенсаційного разового збору встановлюються в розмірі 80% вартості будинків та споруд. Отримані від компенсаційного разового збору кошти, цінні папери та майно направляються до Державного компенсаційного фонду.

До Державного компенсаційного фонду передбачається направляти також рухоме майно, що перебуває у податковій заставі; 20% коштів, отриманих від приватизації державного майна; пакети акцій за їх номінальною вартістю на суму 30% вартості об'єктів державної власності, що підлягають приватизації; 60% коштів, що надходять до державного бюджету України від реалізації зброї, військової техніки і майна; 0,5% від суми операцій з купівлі-продажу валют; 2% вартості реалізованих ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння; 2% вартості легкового автомобіля при його відчуженні; 0,5 гривні за 1000 шт. сигарет без фільтру та 1,0 гривні за 1000 шт. сигарет з фільтром.

Перехідними положеннями передбачається доручити Пенсійному фонду України здійснювати збір та акумуляцію коштів, визначених статтями законопроекту, і щомісяця перераховувати їх до Державного компенсаційного фонду.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також