Национальная программа минимизации последствий Чернобыльской катастрофы

27.09.2001, 10:43

На заседании Кабинета Министров Украины рассмотрен проект Закона Украины "О Национальной программе минимизации последствий Чернобыльской катастрофы на 2001-2005 годы и на период до 2010 года". (укр.)

На етапі розробки Національної програми було проведено аналіз існуючої ситуації, визначено пріоритетні напрямки мінімізації наслідків катастрофи на майбутнє.

В рамках Національної програми передбачено завдання щодо збереження здоров'я населення. Перш за все, це надання висококваліфікованої та ефективної медичної допомоги, зміцнення медико-санітарної бази, профілактика захворювань, оздоровлення ліквідаторів.

В поточному десятиріччі групами першочергового медичного нагляду будуть особи, які перенесли гостру променеву хворобу, та учасники ліквідації, які отримали дозу понад 250 мілігрей. До групи першочергового медичного нагляду відносяться також діти, які проживають на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення.

Виконання основних завдань цього напряму передбачає здійснення заходів щодо охорони материнства і дитинства, підвищення рівня диспансеризації, оздоровлення та лікування в спеціалізованих медичних закладах, організації роботи центрів соціально-психологічної реабілітації.

Радіаційний захист населення на території, що зазнала радіоактивного забруднення, посилення бар'єрних функцій зони відчуження з метою обмеження поширення радіонуклідів за її межі та проведення радіаційного моніторингу - ось основні завдання Національної програми.

Програмою також передбачається соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Основні групи громадян, які потребують невідкладної уваги, є інваліди, діти, хворі, учасники ліквідації, населення, що проживає на забруднених територіях, та евакуйовані особи.

Одним з найбільш важливих питань мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи є повернення територій, що зазнали радіоактивного забруднення, до нормального життя, забезпечення людей роботою, надання можливості містам, районам для реалізації свого економічного потенціалу.

Дефіцит знань про наслідки аварійного опромінення для здоров'я людей призвело до того, що у значної частини населення склалася суб'єктивна оцінка щодо ризиків, пов'язаних із наслідками катастрофи. Тому підвищення рівня радіоекологічних знань та поінформованості населення, зняття психологічних наслідків також є серед важливих завдань Програми.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також