Пришло время создать Антитеррористический центр стран СНГ

20.09.2001, 10:43

Комитет Верховной Рады Украины по борьбе с организованной преступностью и коррупцией рекомендовал парламенту одобрить проект Закона "О ратификации Решений об Антитеррористическом центре стран-участниц Содружества Независимых Государств" с замечаниями Президента Украины. (укр.)

Рішення про створення Антитерористичного центру держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав підписано 12-ма главами держав-учасниць СНД у Москві 21 червня 2000 року.

Перше застереження глави держави стосується створення самого Антитерористичного центру держав СНД. Рішення про його створення набере чинності для України за умови його ратифікації Верховною Радою України і за винятком положень, що допускають міжнародну правосуб'єктність Антитерористичного центру.

Друге застереження стосується фінансування цього центру. Президент вважає, що Україна має фінансувати Антитерористичний центр держав-учасниць у 2000-2001 роках у межах коштів, передбачених Державним бюджетом України на часткові внески до єдиного бюджету органів СНД.

Парламентський Комітет у своєму рішенні зазначив, що хоча тероризм в Україні поки що не становить реальної загрози для більшості жителів країни, не слід недооцінювати загрозу вчинення терористичних актів. Зокрема, Комітет звернув увагу на те, що потенційними об'єктами терактів можуть стати п'ять атомних електростанцій, кілька десятків нафтохімічних комбінатів і заводів, великих гребель тощо. Тому державні органи мають бути готові до різноманітних варіантів розвитку подій, у тому числі і несприятливих.

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією також зазначає, що участь України в Антитерористичному центрі надасть змогу мати доступ до об'єднаного банку даних з антитерористичної тематики і своєчасно отримувати інформацію про стан, динаміку і тенденції поширення тероризму, про можливі наміри учасників міжнародних терористичних організацій щодо проведення терористичних актів на території України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також