Правительство одобрило программу детенизации экономики Украины

13.09.2001, 11:29

Кабинет Министров Украины одобрил проект Указа Президента Украины, которым утверждается Государственная программа детенизации экономики на 2001-2004 годы. (укр.)

Актуальність такої програми більш ніж очевидна. Проблема тінізації економіки притаманна майже всім країнам світу, але в нашій державі "тіньовий сектор" створює реальну загрозу національній безпеці та демократичному розвитку країни. Під "тіньовою економікою" розуміються економічні процеси (процеси виробництва, розподілу, обміну та споживання товарів і послуг), які приховуються їх учасниками від державного та суспільного контролю, не фіксуються в повному обсязі офіційною державною статистикою.

Результати досліджень вітчизняних і зарубіжних фахівців свідчать, що починаючи з 1991 року обсяги тіньової економіки в Україні значно зросли. При цьому найвищі темпи зростання зафіксовано у 1994-1998 роках, коли "в тіні" перебувало майже 65% офіційного ВВП. Завдяки здійсненим Кабінетом Міністрів заходам останнім часом вдалося деякою мірою зупинити процес тінізації економіки та знизити її рівень майже до 60%. Однак і цей рівень залишається надмірно високим.

Серед причин такого прикрого становища - цілий блок невирішених проблем, які потребують удосконалення механізмів державного управління, податкової системи. Успадкована від колишньої радянської системи надмірна регламентація державою економічної діяльності так само впливає на поширеність корупції в органах управління. Саме тому розроблена урядом Програма є комплексом заходів, які зачіпають різні сфери економіки та держуправління і матимуть довгостроковий позитивний вплив на процес економічного відродження України. Варто також відзначити, що акцент в Програмі робиться на створенні сприятливих ринкових умов діяльності підприємців, тобто в першу чергу на економічні, а не адміністративно-фіскальні методи впливу на тіньовий сектор економіки.

Зокрема, Програмою визначено напрями роботи міністерств та відомств щодо прискорення реформування податкової системи, удосконалення грошово-кредитної та банківської систем, реформування паливно-енергетичного сектору, виправлення вад регуляторної політики, в тому числі системи контролю у сфері зовнішньоекономічної діяльності та заходи, що сприятимуть дерегуляції підприємницької діяльності.

Окремі розділи присвячено посиленню контролю у бюджетній сфері, удосконаленню діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, забезпеченню дієвості системи державного корпоративного управління та вдосконаленню ринкових засад управління економікою.

Успішна реалізація Державної програми детінізації економіки на 2001-2004 роки вкупі з вирішенням основних проблем реформування української економічної системи призведе до значного збільшення обсягів ВВП, до зникнення передумов для несправедливого та непрозорого розподілу національного доходу. Вона дозволить державі в повному обсязі виконувати соціальні зобов'язання в інтересах всього суспільства.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також