Соглашения о поставках российского газа в Украину ждут ратификации

17.09.2001, 11:16

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности рекомендовал парламенту ратифицировать Соглашение между Кабинетом Министров Украины и Правительством Российской Федерации об условиях резервных поставок и оплаты российского природного газа в Украине, а также Соглашение между Кабинетом Министров Украины и Правительством Российской Федерации о гарантиях транзита российского природного газа территорией Украины за исключением ст. 5 последнего документа. (укр.)

Профільний Комітет вважає, що ратифікація Угод забезпечить гарантії транзиту російського газу через територію України, оплати таких транзитних поставок, транзиту туркменського газу через територію Російської Федерації до України. Документом також передбачені умови для уникнення позаконтрактового відбору природного газу, запобігання експорту природного газу з України (крім експортних поставок чітко визначених обсягів цього енергетичного ресурсу до Республіки Болгарія), а також умови поставок російського природного газу до України у випадку надходження цього енергоносія з Туркменістану в обсязі, нижчому за величину, передбачену на договірно-правовому рівні.

Заперечення у Комітету викликала перша частина статті 5 Угоди про гарантії транзиту російського природного газу територією України, згідно з якою українська сторона з метою недопущення експорту природного газу з території України з дати набуття чинності цією Угодою введе експортне мито на природний газ у розмірі $140 за 1 тис. куб. метрів.

Комітет вважає, що зобов'язання сторін в угодах має бути взаємним, а умови взаємних зобов'язань - передбачені Угодою. Якщо б парламент ратифікував Угоду зі статтею 5, українська сторона опинилася б в нерівних умовах з російською, що поставило б її у залежність від російської.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також