Стратегические направления космической деятельности Украины определены новым законопроектом

11.09.2002, 12:00

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта и связи рекомендовал парламенту принять за основу проект закона об Общегосударственной (Национальной) космической программе Украины на 2003-2007 годы. (укр.)

Законопроект визначає стратегічні напрями космічної діяльності України та шляхи їх практичної реалізації. Програма підпорядкована пріоритетам соціально-економічного та науково-технічного розвитку країни з урахуванням світових тенденцій розвитку діяльності з дослідження та використання космічного простору.

Документ містить низку нових положень, пов'язаних з новими тенденціями у космічній діяльності, змінами в економіці країни та в космічній галузі, необхідності подальшої комерціалізації космічної діяльності та участі в світовій системі розподілу праці.

Нова програма базується на чотирьох основних пріоритетах і групах технічних проектів: наукові космічні дослідження; засоби виведення космічних апаратів; нове покоління космічних апаратів для моніторингу, дистанційного зондування Землі та військової розвідки; науково-прикладне використання космічних засобів.

Розробники програми передбачають протягом наступних п'яти років зміцнити позиції України на світових космічних ринках, забезпечити не менше 15% світових послуг із запусків космічних апаратів.

Сума бюджетних витрат на виконання Програми на період 2003-2007 роки становить понад 1,5 млрд. грн.

Комітет, врахувавши цільову спрямованість Програми, шляхи її практичної реалізації і вплив на розвиток найважливіших сфер суспільного життя, разом з тим відзначив, що в програмі відсутній аналіз реального стану справ в космічній галузі та прогноз розвитку. На думку народних депутатів організаційно-технічне забезпечення програми не відповідає сучасним вимогам, відсутнє фінансове обгрунтування завдань.

Народні депутати погодились з висновком науково-експертного управління і пропонують прийняти законопроект у першому читанні з урахуванням зауважень і пропозицій.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также