Парламенту предлагают определить статус зарубежных украинцев

13.09.2002, 11:15

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам прав человека, национальных меньшинств и межнациональных отношений рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о правовом статусе зарубежных украинцев, а также принять в целом проект закона о внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины. (укр.)

Проектом закону про правовий статус закордонних українців передбачається визначити правовий статус закордонного українця Конституцією та законодавством України, сприяти розвитку і зміцненню національної свідомості, зв'язків з Україною та поверненню до етнічної батьківщини.

Документом визначаються умови та порядок надання статусу закордонного українця, а також відмова у наданні статусу та підстави позбавлення та припинення статусу закордонного українця, порядок в'їзду та перебування закордонного українця на території України. Зокрема, законопроектом пропонується надавати закордонним українцям усі громадянські (особисті), соціально-економічні, культурні та інші права, свободи та обов'язки, визначені Конституцією і законами України, за винятком політичних прав та обов'язків, передбачених для громадян України (виборче право, військова служба, державна служба тощо) та права на державне пенсійне забезпечення.

Законопроект передбачає правовий захист закордонного українця, який перебуває на території України, та гарантії з боку держави з метою задоволення його національно-культурних і мовних потреб, а також сприяння благодійній діяльності в Україні.

Голова парламентського Комітету Геннадій Удовенко наголосив на важливості законопроекту для численної української діаспори у різних країнах світу і запропонував здійснити міжнародну експертизу документа в Раді Європи.

Проектом закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України визначено зміни до законодавчих актів України у зв'язку з приведенням їх у відповідність до нового Закону України "Про біженців". Зокрема, законопроектом передбачається не поширювати дію Кодексу України про адміністративні правопорушення на випадки, коли іноземці та особи без громадянства з наміром набути статус біженця незаконно перетнули державний кордон України і перебувають на території України протягом часу, необхідного для звернення до органу міграційної служби із заявою про надання статусу біженця відповідно до Закону України "Про біженців".

Пропонується також внести доповнення до Закону України "Про правовий статус іноземців" згідно з яким іноземці, яким надано статус біженця в Україні, мають рівні з громадянами України права на пересування та вільне залишення території України, вільний вибір місця проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Законопроект передбачає зміни до низки інших законодавчих актів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также