Парламенту предлагают внести свои предложения по преодолению бедности в Украине

04.09.2002, 18:43

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту рассмотреть в первом чтении проект Закона о внесении изменений в Закон Украины "О распространении экземпляров аудиовизуальных товаров и фонограмм" и проект Постановления парламента "О мерах Кабинета Министров Украины по реализации Стратегии преодоления бедности в Украине". (укр.)

Комітет на своєму засіданні рекомендував парламенту розглянути у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних товарів та фонограм".

Цей документ визначає правові основи розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних і спрямований на захист інтересів суб'єктів авторського права і суміжних прав та захист прав споживачів.

Як вважають члени Комітету, необхідність прийняття цього законопроекту зумовлена існуванням розбіжностей чинної редакції Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм" з новими нормативно-правовими актами в сфері охорони інтелектуальної власності. На думку народних депутатів, подібне становище негативно позначається на забезпеченні захисту авторського права і суміжних прав, тому ухвалення відповідних змін сприятиме посиленню охорони авторського права і суміжних прав.

Крім того, Комітет також рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект Постанови Верховної Ради України "Про заходи Кабінету Міністрів України щодо реалізації Стратегії подолання бідності і Україні".

Члени комітету наголосили, що уряду не вдалося забезпечити в повній мірі ефективне здійснення заходів Програми та досягнення вагомих позитивних зрушень з подолання бідності. Народні депутати зазначили, що досягнуті показники все ще не відповідають соціальним стандартам, потребам людей.

Комітетом також запропоновано для підвищення рівня життя населення Кабінету Міністрів України вжити низку заходів, зокрема, щодо забезпечення погашення заборгованості з виплат заробітної плати і соціальних виплат:
- при підготовці проекту Державного бюджету на 2003 рік передбачити кошти на підвищення розміру мінімальної заробітної плати до рівня не нижче 65% від прожиткового мінімуму;
- підвищення заробітної плати працівників бюджетної сфери, зокрема, освіти, охорони здоров'я, науки та культури, забезпечуючи рівні підходи до зростання заробітної плати в цих та інших галузях, в органах виконавчої влади та інших установах, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів з метою наближення їх до законодавчо визначеного рівня.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также