До Юлиевского нефтегазоконденсатного промысла построена железная дорога

15.03.2004, 11:22

Дочерняя компания "Укргазвидобування" начала отгрузку нефти, газового конденсата и сжиженного газа с Юлиевского нефтегазоконденсатного промысла в Харьковской области. (укр.)

Відвантаження сировини безпосередньо з промислу стало можливим завдяки введенню в експлуатацію наприкінці 2003 року залізничної колії довжиною 5 км від Юліївського родовища до станції Мерчик Південної залізниці. Будівництво колії та фінансування проекту було здійснено коштом ГПУ "Харківгазвидобування" ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України". Відтепер компанія безпосередньо з родовища відвантажуватиме нафту та газовий конденсат споживачам України, а також експортуватиме скраплений газ за кордон.

З метою нарощення виробництва пропан-бутану наприкінці минулого року на Юліївському промислі введена в дію турбодетандерна установка, що дозволить збільшити видобуток скрапленого газу (пропан-бутану) на 2 тисячі тонн на рік (10%).

Спорудження у 2003 році газопроводу "Юліївка - Богодухів - УКПГ Степове - магістраль Шебелинка-Полтава-Київ" довжиною 25 км дозволило компанії постачати природний газ з Юліївського промислу не лише споживачам Харкова, а й Полтавської та Київської областей.

Введення в дію першої черги газопроводу також забезпечило збільшення видобутку газу з малодебітних свердловин Шебелинского родовища, та дозволило наростити подачу шебелинського газу до Харківського промвузлу. В квітні 2004 року "Нафтогаз України" закінчить будівництво другої та третьої черги газопроводу, та поступово перейде до газопостачання Харкова виключно з Шебелинского родовища.

Юліївський нафтогазоконденсатний промисел розташований у Валківському районі Харківської області і є одним з чотирьох найпотужніших осередків газовидобутку в Україні. Промисел створений на початку 1990-х років на базі Юліївського родовища, відкриття якого відбулося у 1987 році. Промислова експлуатація Юліївки розпочалася у 1994 році, завдяки чому промисел є одним з наймолодших в Україні.

Модернізація Юліївського промислу відбулася наприкінці 1990-х років. В 1997 році на промислі побудовано технологічний комплекс по вилученню пропан- бутану потужністю 25 тис. тонн на рік. Паралельно будувалася виробнича інфраструктура: газопровід до Харкова, конденсатопровід до станції Мерчик, зовнішнє електропостачання, асфальтні дороги. Коштами компанії також побудовано житловий комплекс для працівників Юліївського промислу.

За період розробки на Юліївському родовищі пробурено і експлуатується 43 свердловини - 30 газових та 13 нафтових. Щорічно на родовищі видобувається до 1 млрд. м3 природного газу, близько 40 тис. тонн газового конденсату. 2000 року введено в дію установки збору і підготовки нафти, видобуток якої складає близько 25 тис. тонн на рік.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також