"Газ Украины" пересмотрит систему расчетов за газ

24.03.2004, 16:04

ДК "Газ Украины" ограничила поставки природного газа отдельным предприятиям теплокоммунэнерго Донецкой, Днепропетровской, Киевской и Луганской областей, которые с начала года оплатили меньше 50% стоимости потребленного топлива. (укр.)

У Дніпропетровській області найбільшим боржником та злісним неплатником за газ є "Орджонікідзетеплоенерго", яке у березні не оплатило жодного кубометра спожитого газу, а загалом з початку року розрахувалося за природний газ лише на 1%. До підприємств ТКЕ Дніпропетровщини, які не розраховуються у повному обсязі за спожитий газ і продовжують нарощувати борги, також належать "Дніпротепломережа" (9% - у березні, 28% - з початку року), "Павлгоградтеплоенерго" (20% - у березні, 34% - з початку року, та "Криворізька ТЦ" (38% - у березні, 42% - з початку року).

У Донецькій області вчасно не розраховується за спожитий природний газ "Макіївтепломережа", яка у березні оплатила лише 2%, а з початку року - 19%. Кризовим залишається стан фінансових взаємовідносин ДК "Газ України" з "Донецькміськтепломережа" (22% - у березні, 33% - з початку року). У Луганській області відключенню підлягає "Сєверодонецьктеплокомуненерго", у Київській - "Васильківтепломережа" і "Боярське теплокомуненерго".

Обмеження газопостачання з подальшим відключення боржників зумовлено незадовільним станом розрахунків за природний газ, що заважає Компанії створювати умови для стабільного газо та тепло забезпечення населення України. Протягом опалювального сезону ДК "Газ України" дотримується принципу виділення необхідних обсягів палива лише тим підприємствам ТКЕ, які вчасно оплачують поточне споживання газу.

Зважаючи на систематичне нарощування боргів за поточне споживання палива, ДК "Газ України" розпочав перегляд системи фінансових розрахунків з ТКЕ- боржниками. Підприємства з низьким рівнем розрахунків за природний газ будуть переведені на систему централізованого відстеження руху коштів (розподільчий рахунок). Це дозволить фахівцям ДК "Газ України" побудувати систему розрахунків таким чином, щоб підприємства ТКЕ насамперед оплачували спожитий газ і не затримували кошти, що сплатило населення за паливо, у себе.

Введення нової системи сприятиме розв'язанню критичної ситуації із розрахунками проблемних теплокомуненерго за паливо. Практика зміни системи розрахунків засвідчила свою дієвість під час переходу низки проблемних ТКЕ в управління ДП "Газ-тепло". Перехід до системи централізованого відстеження руху коштів може бути здійснений в період квітня-травня, коли ДК "Газ України" укладатиме договори з підприємствами ТКЕ на постачання газу для вироблення гарячої води.

"ДК "Газ України" планує перевести проблемні теплокомуненерго на систему централізованого відстеження руху коштів, оскільки негативна практика накопичення боргів і неоплати споживання поточного палива підриває енергобезпеку не тільки Компанії, але й України, - заявив заступник голови Ради директорів ДК "Газ України" Іван Варга. - Ми не можемо дозволити собі ризикувати інтересами держави та соціально незахищених верств населення, які можуть стати заручниками боргів теплокомуненерго".
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также